WIJDEMEERSE WEBKRANT
Curtevenne is moegestreden
's-Graveland, vr 21 november 2008

Joop Glijn roept in de WieWatWaar de vereniging en de stichting Curtevenne op om voor het karakter van 's-Graveland de barricaden op te gaan.

ingezonden bericht

Moegestreden

In de WieWatWaar van gisteren staat een groot artikel van de hand van Joop Glijn over de rol die de Vereniging Curtevenne en de Stichting Curtevenne volgens hem zouden moeten hebben in het behoud van het karakter van 's-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen.

Een korte inleiding voor wie de WWW niet gelezen heeft. In 1971 werd de vereniging Curtevenne opgericht met als doel het bevorderen van het behoud van het karakter van toenmalig 's-Graveland in de breedste zin van het woord. Toen er historisch onroerend goed werd verworven, werd de eigendom daarvan ondergebracht in een stichting. Vanaf dat moment bestonden de vereniging en de stichting naast elkaar. Beiden met nog steeds als doelstelling het karakter van 's-Graveland te behouden. In de loop van de jaren groeiden beide organisaties uit elkaar, ook door een lichte competentiestrijd van tijd tot tijd.

De vereniging richtte zich wat meer op landschap en natuur, de stichting op historische gebouwen en bouwsels. In 's-Graveland werd de stem van de beide organisaties serieus genomen door het gemeentebestuur. Een noodkreet werd opgepakt en er werd wat mee gedaan als dat mogelijk was. Na de herindeling is dat verwaterd.

Joop Glijn roept de beide Curtevenne's op om wakker te worden. Dat vraagt om een reactie.

Ik kan niet spreken voor de vereniging Curtevenne. Wel voor de stichting.

De stichting Curtevenne heeft diverse malen aandacht gevraagd voor situaties die verbetering behoefden. Zo stuurde de stichting drie jaar geleden een brief aan raad en college waarin aandacht werd gevraagd voor het historische bushokje aan de Leeuwenlaan, de toegang tot 's-Graveland. Er werd zelfs door de Stichting hulp aangeboden bij het zoeken naar een gebruiker. Er kwam geen enkele reactie van het gemeentebestuur naar de stichting. Er werd wel in de raad over het bushokje gesproken, maar er gebeurde helemaal niets. Het bushokje is nu nog meer verloederd. Een schandvlek op de toegang van historisch 's-Graveland.

De stichting heeft enkele jaren geleden aandacht gevraagd voor de oudste huizen van de woningbouwvereniging aan het Moleneind in Kortenhoef, die er slecht aan toe waren. Er werd zelfs onderzocht of de stichting zelf een rol kon spelen in het opknappen van de panden. Dat bleek finaciëel een brug te ver. Maar de woningbouwvereniging zegde toe zelf de restauratie ter hand te nemen. Dat moet nog gebeuren.

De stichting was bereid om de theekoepel bij Land en Bosch onder haar hoede te nemen en op te knappen. Ook deze verloederde met de luiken permanent dicht. Het gemeentebestuur van Wijdemeren besloot de koepel te verkopen aan de hoogste bieder. Een reactie naar de stichting bleef uit. En aan de koepel gebeurde de jaren daarna niets. Hij werd ook niet verkocht. Tot hij met de boedel van Land en Bosch mee ging.

De stichting raakte door mogelijke projecten heen. De lezingen werden steeds minder bezocht. Het aantal donateurs nam af. Het bestuur besloot om de donateurs te bedanken voor hun bijdrage en stelde hen voor om die te stoppen, omdat de stichting niet in staat bleek er wat zinnigs voor terug te doen. Dat gebeurde.

Deelt de stichting Curtevenne de zorgen van Joop Glijn over de verloedering in 's-Graveland op tal van plaatsen en het volbouwen van de Kwakel en de Kortenhoefsedijk drie rijen dik? Natuurlijk! Moeten het bushokje, de woningbouwwoningen, het vervenershuisje aan het Moleneind, etc. etc. onder handen genomen worden? Ja! Heeft de stichting de illusie daar iets aan te kunnen doen? Nee, niet meer, dat bleek de afgelopen jaren in Wijdemeren, als er weer geen reactie, laat staan bijval, kwam van het gemeentebestuur voor het opknappen van een verloederde plek. Onder die omstandigheden is de oproep van Joop Glijn om de stichting en de vereniging nieuw leven in te blazen goedbedoeld, maar helaas zinloos.

De Stichting is eigenaar van het historische "Huisje Dekker" aan het Dode Eind in Kortenhoef, dat drie jaar geleden grondig opgeknapt is. En daar blijft het bij tot nader order....

Rik Jungmann
Bestuurslid Stichting Curtevenne

bron
ing. bericht
foto
Rik Jungmann
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
5 gr.
windkr. 6