Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Monumentjes en monumenten

Kortenhoef, 26 oktober 2005

In heel Wijdemeren zijn er op veel plekken grote monumenten, maar ook onopvallende pareltjes. Kleine monumentjes met een eigen geschiedenis.

Het vorige stuk over de sloop van het bushokje inspireerde om aandacht te geven aan onopvallende kleine monumentjes. Zoals onlangs bekend werd, gaat de woningbouwvereniging haar oudste huurhuizen aan het Moleneind volledig restaureren. Ook het "Huisje Dekker" in Kortenhoef aan het Dode Eind, een vervenershuisje, kreeg de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt. En het grote monument, Huize Westerveld, is nog te koop.

Monumentje

Dit huisje staat verscholen tegen het talud van de opgang naar de brug over het Hilversums Kanaal. De buren zijn de scouts van de Zuiderkruisgroep. Het is een oud vervenershuisje met een lange geschiedenis. Ooit woonde botenbouwer Piet Dekker met zijn gezin in het huisje. Daarom wordt het huisje naar hem genoemd in het spraakgebruik.


Het Huisje Dekker aan de Kortenhoefsedijk (Dode Eind) in Kortenhoef.

Het huisje en de antieke schuur zijn eigendom van de Stichting Curtevenne, een stichting die zich op bescheiden schaal bezighoudt met momumenten in de voormalige gemeente 's-Graveland. Jarenlang werd het huisje verhuurd. Nadat de laatste huurder uit het huisje was vertrokken, besloot de Stichting om groot onderhoud aan het pandje te laten doen. Omdat dat onderhoud het einde nadert, hierbij een foto van het pandje.

Monument

Als u interesse heeft, dan kunt u natuurlijk ook zelf een bod doen op een monument. Huize Westerveld in 's-Graveland staat nog te koop. Op een ronduit prachtige plek met een sfeervolle tuin eromheen.


Zonder het bord was dit een mooiere foto...


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 17º Naar volgende bericht