Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wie Wat Waar
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Meningsverschil in CDA

Wijdemeren, 26 oktober 2005

In de Wie Wat Waar van gisteren legt Herman Stuijver een heftige interne discussie binnen het CDA Wijdemeren bloot. De kop luidt: "CDA dreigt asociale partij te worden."

In een artikel, over anderhalve bladzijde, laat de Wie Wat Waar de lokale CDA'ers de degens kruisen. CDA-Wijdemeren bestuurslid Henk Stuyver vraagt zich in een brief aan de CDA fractie in de Tweede Kamer af of hij "bestuurder is geworden van een asociale partij". Hij treedt daarmee in de voetsporen van Oud CDA-fractievoorzitter Bert de Vries, die onlangs ook vergelijkbare kritiek uitte.

Henk Stuyver: Zorgtoeslag op de verkeerde plek!


Henk Stuyver, bestuurslid CDA Wijdemeren.

Hij baseert zich in zijn uitspraken op zijn ervaring als belastingadviseur en accountant. Hij heeft o.a. aan zijn partij voorgerekend dat met bepaalde belastingconstructies een miljonair wel zorgtoeslag kan krijgen, terwijl er geen geld is om de minima te helpen. Ook heeft hij scherpe kritiek op de regering Bush "waarmee wij toch niet geassocieerd willen worden!!!". Hoe ontevreden hij is met de koers van zijn partij blijkt uit de zinsnede: "Ik vind op geen enkele wijze iets terug van onze christelijke uitgangspunten in deze onderwerpen en begrijp niet dat deze principes worden opgeofferd aan een kreet als coalitieafspraken of iets dergelijks."

Maarten Haverkamp: Slimmigheidjes


Berger Maarten Haverkamp
(Tweede Kamerfractie CDA)

In het artikel staat ook een reactie van "ons Wijdemeerse (Bergse)" CDA tweede kamerlid Maarten Haverkamp. Hij herkent zich niet in de conclusies van Henk Stuyver. Integendeel. Hij stelt dat de CDA-fractie niet een richting op gaat die asociaal genoemd kan worden. Hij benadrukt dat het CDA zich sterk maakt voor de onderkant van de samenleving. Mochten de berekeningen van Stuyver juist zijn m.b.t. de zorgtoeslag voor miljonairs, dan vindt hij dat dat de regels voor de zorgtoeslag door slimmigheidjes misbruikt wordt.

Cor Koster: Invoering Zorgtoeslag zorgelijk

CDA-afdelingsvoorzitter, Dr. Cor Koster, heeft zijn mede-bestuurlid niet kunnen en willen weerhouden van de, in de brief aan de tweede kamer, geleverde kritiek. Hij is het volstrekt oneens met de teneur van de brief dat het CDA asociaal zou worden. Ook opmerkingen van Stuyver over de regering Bush en de daar gehanteerde vlaktaks, noemt hij onzinnig. De door Stuyver voorgerekende zorgtoeslag voor miljonairs zou volgens hem niet moeten kunnen. De Tweede kamer zou daar iets aan moeten doen door een vermogenstoets in te bouwen.

Over de gang van zaken rond de invoering van de zorgtoeslag maakt hij zich wel flinke zorgen. "Er dreigt een grote groep ouderen buiten de boot te vallen" : aldus Cor Koster.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 17º Naar volgende bericht