WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vogelen op Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht , do 8 mei 2008

Op Kasteel Sypesteyn kunnen vogels worden bekeken. Op porselein en in het wild zijn vele soorten te bestuderen.

persbericht

Vogelen op Sypesteyn

Op de woensdagavonden 21 en 28 mei a.s. kunt u onder deskundige leiding vogels kijken op Sypesteyn. De gecombineerde rondleiding door kasteel en park begint beide keren om half acht. De kosten bedragen € 10 (Vrienden € 7,50) en reserveren is gewenst.

Conservator Marieke van Vlierden voert u mee langs een kostbaar 120-delig servies van Loosdrechts porselein dat gedecoreerd is met allemaal verschillende vogels. Het opmerkelijke is, dat de achttiende-eeuwse porseleinschilders de vogels wel héél erg minutieus hebben weergegeven en dat de passende biotoop van iedere vogel en zijn typische karakteristieken van het bord zijn af te lezen! Het betreft vooral inheemse vogels, als de pimpelmees, de groene specht en de ekster, de putter enz.

Update 9-5-2008, 1.00: Yvonne Siemons zond ons een putter, geschilderd op porselein.

De bestudering van vogels wint de laatste jaren aan populariteit. Het is niet alleen meer de in schutkleuren gehulde zonderling met telescoop die er in alle vroegte op uit trekt. Ook het grote publiek krijgt meer belangstelling voor onze vogelstand en wordt door onderzoeksorganisaties ingeschakeld om deze in kaart te brengen. Zo vond onlangs de jaarlijkse tuinvogeltelling plaats van de Sovon (Stichting Vogelonderzoek Nederland), een gebeurtenis die menig columnist naar de satirische pen deed grijpen. Ook de nationale rouw over de 'dominomus', die werd neergeschoten omdat hij een recordpoging met dominostenen in gevaar zou hebben gebracht, staat menigeen nog vers in het geheugen.

Ook in de honderd jaar oude tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn is het goed vogels kijken, of 'vogelen', zoals de liefhebbers dat noemen. Hier worden maar liefst zeventig vogelsoorten waargenomen, waaronder zeldzame soorten als de raaf en de wespendief, de havik en de boomvalk, ijsvogel en houtsnip. Ongeveer de helft van deze soorten broedt bovendien op het terrein en het is dan ook geen toeval dat u hier de bosuil, de grote bonte specht of de boomklever tegenkomt. Of de holenduif. Of de bonte vliegenvanger. Ze voelen zich hier thuis.

In een rondleiding door het park, aansluitend aan de rondleiding door het kasteel, voeren Henny van der Wilt en Joes Kloosterman u langs zo'n vijfentwintig vogelhuisjes. Indien niet door boomklever, spreeuw of roodborst, dan worden deze wel door pimpel- en koolmezen bewoond. Maar ook dode en holle bomen zijn geliefd, in het bijzonder bij kauwen, uilen en spechten en, niet te vergeten, vleermuizen. Henny en Joes laten die daarom bewust staan. Zo creëren ze een zo natuurlijk mogelijke biotoop en voelen de vogels zich in de exceptioneel vogelrijke tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn thuis.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2