WIJDEMEERSE WEBKRANT
Subsidieverdeling Beter
Wijdemeren, do 8 mei 2008

De rekenkamercommissie schreef een rapport over verbetering van de subsidieverdeling in Wijdemeren en lichtte dat toe.


De rekeknkamer van Wijdemeren.
V.l.n.r. de heren Rabae, Moen en Van den Hoek.

In de commissie lichtte voorzitter Chris Moen het rapport, waarom Jan Van den Broeck (CDA) eerder gevraagd had, toe, schrijft Hans van Keken vandaag in de Gooi. Moen constateert nog steeds onevenwichtigheden in de subsidieverdeling naar verenigingen en instellingen, die het gevolg zijn van de situatie van voor de herindeling toen de drie gemeenten ieder een ander beleid voerden op dat gebied.

De rekenkamer constateert twee probleemgebieden. Het eerste is de vermenging van directe subsidie en verborgen subsidie in de vorm van lagere huur, tegemoetkoming in onderhoud, etc., waardoor niet altijd even duidelijk is hoeveel subsidie een vereniging nu eigenlijk krijgt. De rekenkamer raadt aan om die subsidies inzichtelijk te maken om dan een vergelijking te kunnen doen.

Het tweede gebied waar de rekenkamer aandacht voor vraagt is het feit dat verenigingen de jaarlijkse subsidie vaak als een recht zien. De gemeente moet subsidies meer gebruiken om beleidsdoelen na te streven en de ontvangers duidelijk maken dat de subsidie niet automatisch verstrekt wordt. Zo denkt de rekenkamer aan prestatiecontracten verbonden aan subsidie, aanvullende stimuleringssubsidies voor bijzondere prestaties van verenigingen en meerjarige subsidies in combinatie met prestatiecontracten.

De commissie stond positief tegenover de conclusies van de rekenkamer. De aanbevelingen compleet overnemen bleek voor wethouder Lia Moote, DBL en het CDA nog net een stap te ver. Daarom wordt het rapport eerst in het college besproken voor er verdere besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad.

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2