WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geschiedvervalsing
Nederhorst den Berg , wo 7 mei 2008

Cor Koster vindt dat de redactie van de WWK de geschiedenis vervalst, of tenminste, herschreven heeft. Waarmee de WWK is afgezakt naar het bedenkelijke niveau van dictaturen.

ingezonden brief

Geschiedenis herschreven

We kennen allemaal voorbeelden van pogingen om de geschiedenis te herschrijven. Het communistisch Rusland was daar sterk in, maar we hoeven niet ver van huis voor een recent voorbeeld: Mabel en prins Johan Friso, die vorig jaar in de Wikipedia het lemma over Mabel van Oranje aanpasten. Nu hebben we een voorbeeld in Wijdemeren: de redactie van de WWK, die eerder gepubliceerde artikelen terugtrekt en vervangt door iets van eigen maaksel.

Ik wil me absoluut niet bemoeien met het gedoe rondom het lintje voor Yvonne Siemons. Volgens mij is het non-news. Iemand schrijft wat, een ander reageert daarop, en voor je het weet heb je een rel. Of op z'n minst een relletje. Want door het gemak waarmee je op de "zend-knop" van je computer drukt, verstuur je soms iets waar je wat minder lang over hebt nagedacht. Iets wat misschien niet helemaal goed geformuleerd is. Iets waarvan je bij nader inzien - de dag erna, na een grote mok koffie - denkt: dat had ik beter niet kunnen schrijven, want waar maak ik me druk over? Maar ja, inmiddels staat het al op het internet.

Nu heeft de redactie van de WWK - voor het eerst? - besloten om een aantal reeds gepubliceerde teksten weg te halen, en te vervangen door een - vermoedelijk meer evenwichtig - stuk van de hand van Rik Jungmann.

Ik vind dit onverstandig. De WWK begeeft zich op het hellende pad van de betutteling. Als mensen - in de emotie van het moment - iets schrijven en versturen, dan is dat zo. Dan mag je later - wanneer je als redactie die teksten op het net gezet hebt - niet zeggen: we wissen dat maar even. Alsof je zegt: "Ze wisten niet wat ze deden. Ik zal ze maar even tegen zichzelf in bescherming nemen." Op die manier herschrijf je de geschiedenis.

Maar goed.... Tijden veranderen.... Misschien kan ik er zelf gebruik van maken, van dit nieuwe inzicht. Ik heb ooit eens een stukje geschreven waarin ik - een beetje plagerig - suggereerde dat twee raadsleden wat met elkaar hadden. Dat heeft tot veel ophef geleid, omdat sommigen niet zagen dat het een grapje was. Wil je misschien zo vriendelijk zijn dat zinnetje uit mijn tekst te halen? Dan kun je meteen ook een aantal volgende berichten wissen, de reacties van een voormalige wethouder en een raadslid. De bewoordingen van die reacties waren wat erg zwaar aangezet. Ze snapten geen van beiden waar het over ging. Ik heb daar behoorlijk wat last van gehad. Vandaar mijn verzoek.

Oh.... en mocht dit stukje dat ik nu stuur tot negatieve reacties leiden, dan mag je het gewoon verwijderen. Ik hecht er echt niet aan. Zo belangrijk is het niet...

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift van de redactie:

We zijn blij dat Cor Koster weer eens iets van zich laat horen.

Het tussenzinnetje "voor het eerst?" in de brief van Cor Koster is al beantwoord in het stukje waarin de lintjes-onenigheid is samengevat. Het was in de afgelopen twaalf jaar pas de tweede keer.

De eerste keer was een verzoek om, vanwege strikt persoonlijke redenen van een lezer, zijn naam uit een stuk te verwijderen. De strekking van dat stuk bleef onaangetast door de verwijdering.

Ook in het tweede "lintjes" geval bleef de strekking van het bericht onaangetast. Bovendien werd er in de verantwoording aangegeven dat er aangepast was en waarom. Volgens ons deden de door Cor Koster aangehaalde regimes en personen dat niet. Toch een niet geringe nuance lijkt ons.

Maar, Cor heeft ons geweten wakker geschud. We zullen het nooit meer doen. Dus ook niet met zijn stukken. Want een beetje gelijk heeft hij wel.

WWK
Rik Jungmann

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
24 gr.
windkr. 2