WIJDEMEERSE WEBKRANT
Werk aan de weg. Nu!
's-Graveland, wo 27 februari 2008

Vanaf 1 maart gaat het actiecomité ‘Doedom’ verder onder de naam ‘Werk aan de weg. Nu!’. Het comité wil oplossingen voor de verkeersproblematiek.

ingezonden bericht

“Doedom” verder als “Werk aan de Weg. Nu!”

Vanaf 1 maart gaat het actiecomité ‘Doedom’ verder onder de naam ‘Werk aan de weg. Nu!’. Evenals Doedom streeft het actiecomité primair naar oplossingen voor de steeds groter wordende verkeersproblematiek langs de drukste straten in Wijdemeren.


Emile Bakker en Mario Wouters

Overweldigend.

De naamswijziging maakt deel uit van de strategie van de actiegroepering voor 2008 en verder. Volgens Mario Wouters, één van de oprichters is de tijd hier nu rijp voor. “Op 1 april vorig jaar zijn we begonnen met onze actiegroepering onder de provocerende naam ‘Doedom’. Met de doelstelling voor ogen werd de groepering overdonderd door vele positieve reacties van medeburgers uit alle deelgemeenten van Wijdemeren. Men was blij dat er nu eens eindelijk een groepering in het leven werd geroepen om de almaar groeiende verkeersdrukte een halt toe te roepen…”.

“Ja, de reacties waren inderdaad overweldigend en eerlijk gezegd veel meer dan dat we hadden verwacht,” `lacht Emile Bakker. “Nadat Doedom vorig jaar op de braderie van ’s-Graveland stond en vele handtekeningen heeft opgehaald, zijn wij bewonersbijeenkomsten gaan organiseren en is er een discussieforum gestart op het internet. Die reacties hebben ons gesterkt om dit idee heel serieus op te pakken en de hele organisatie te gaan professionaliseren. Ondermeer doen wij dat door nu de ietwat provocerende naam Doedom te wijzigen in een serieuzere naam, zonder daarbij in te boeten op actiegerichtheid.” Emile noemt dit slechts de eerste stap om de groepering naar een hoger niveau met méér invloed te tillen.

“In die zin zou je Doedom als een verkenning kunnen beschouwen, een fase waarin we hebben geluisterd naar de burger en ideeën, een fase waarin we hebben nagedacht of een initiatief ook echt nuttig is,” vult Mario aan. “Dat laatste is alleen maar toegejuicht vanuit de bewonersgemeenschap en goede ideeën zijn er gekomen. Het wordt daarom nu hoognodig tijd dat er wat dit onderwerp betreft dingen gaan veranderen in deze gemeente. De gemeentepolitiek lijkt al jarenlang vast te zitten in een diep karrespoor waar ze hoognodig uitgetrokken moet worden”, zo stelt hij.

Nieuwbouw

“Kijk wat dat betreft ook eens naar de nieuwbouw”, zegt Emile. “De afgelopen decennia is het aantal nieuwbouwwoningen enorm gegroeid maar de bereikbaarheid is niet meegegroeid. Tel daarbij op de hoeveelheid doorgaand verkeer die het verkeersinfarct van Hilversum ‘ontsluipt’ en onze verkeerschaos is compleet. Het eerste lichtpuntje is evenwel dat vorig jaar zeven ‘probleemwegen’ in Wijdemeren zijn benoemd. Maar nu? Verdwijnt ook dit peperdure rapport weer in een diepe lade zonder dat er iets mee gebeurt?”

Mario beaamt: “Een groot probleem waar vele politici niet graag over praten, laat staan dat ze met concrete oplossingen komen en die ook uitvoeren.”

Ook de nieuwe weg die gepland staat op bedrijventerrein de Slenk is Mario een doorn in het oog. “De weg zal bedrijventerrein ´De Boomgaard´ met ´De Slenk´ gaan verbinden, wij zijn erg bang dat er nog meer bedrijven komen die over de bestaande wegen gaan rijden met hun auto’s en vrachtwagens. Wij willen dat de gemeente stopt met het vergroten van bedrijventerreinen en het bouwen van meer huizen zonder in extra infrastructuur te investeren. Het loopt nu al de spuigaten uit en als niemand aan de rem trekt, wordt dat alleen nog maar erger.”

De blik van Mario wordt fel: “We willen minder doorgaand verkeer, we willen het veilger, schoner en beter maken voor onze inwoners, en het kan zoveel beter. Er gebeurt gewoonweg helemaal niets!” . Emile kan er toch ook wel weer om lachen: “Jawel hoor, een verbod voor doorgaand nachtelijk vrachtverkeer en… wie het kleine niet eert…” grapt hij.

Overleg en acties

‘Werk aan de Weg. Nu!’ heeft een aantal concrete voornemens, zo stelt Emile. “We hebben heel wat op onze agenda staan voor dit jaar, zowel in de zin van acties als in de zin van constructief overleg met de betrokkenen: gemeente, burgers, bedrijven en regio. Daar waar onze tijd het allemaal toelaat, zullen we bewonersbijeenkomsten blijven organiseren, de media regelmatig opzoeken en de poltieke arena blijven betreden.”

Bij al dit ‘Werk aan de Weg. Nu!’ wordt de groepering behoorlijk ondersteund door vrijwilligers. Zo zijn er nu al vier bestuursleden, drie werkgroepen en vele individuele vrijwilligers. “Maar we zijn continue op zoek naar nieuwe vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen en zich in willen zetten voor een betere leefomgeving voor ons en onze kinderen”, stelt Mario. “Meer vrijwilligers zijn altijd van harte welkom, denk aan acties, communicatie, kennisbeheer en algemene ondersteuning. Ze kunnen zich aanmelden via www.werkaandeweg.nu, want het is tijd om iets te gaan doen. Ja inderdaad, er is veel werk aan de weg…” besluit hij.

Nieuwe posteractie voor overvolle straten

De eerstkomende acties wordt de komende week al uitgevoerd: nieuwe raamposters tegen de verkeersdrukte worden dan verdeeld over het Noorder- en Zuidereinde, dit als gevolg van het succes van de vorige posteractie (bewoners let volgende week in uw brievenbus op een kanariegele poster).

Indien bewoners uit één van de andere drukke straten gebruik willen maken van de actieposters kunnen zij dit vanzelfsprekend aanvragen via de hieronder genoemde kanalen. Alles zal eraan gedaan worden om het probleem, met steun van de burgers, zichtbaar te maken en op de politieke agenda geplaatst te krijgen. Meldt u zich aan als sympathisant op www.werkaandeweg.nu of bel 06 30558962.

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
9 gr.
windkr. 2