WIJDEMEERSE WEBKRANT
Familiekroniek Oud-Loosdrecht
Oud-Loosdrecht, do 28 februari 2008

Marja Hansma, geboren en getogen in Oud- Loosdrecht woont al ruim vierendertig jaar in Rome. Zij ontdekte de WWK en zond ons haar herinneringen.

ingezonden brief

Al woon ik alweer meer dan 34 jaar in Italie in Rome, toch kan ik mijn dorp Oud-Loosdrecht niet vergeten, want ik ben daar geboren op 22 augustus 1947 op C 25.

Ik was toen het vijfde kind van Hans Hansma (Accountant) en Magdalena Nieuwenhuis. en mijn naam is Magdalena Johanna (roepnaam Marja) Hansma. Mijn ouders hebben er gewoond van 1940 tot februari 1956. Het adres is veranderd en werd Oud-Loosdrechtsedijk 214 en later 210. Dit huis staat er nog heb ik jaren geleden gezien toen ik mijn oude dorp aan het verkennen was.


Het gezin Hansma op 18 oktober 1952.

Mijn ouders zijn op deze foto 45 jaar. Mijn oudste broer Yb is 20 jaar (zat toen op de KMA in Breda) en mijn jongste broer Rens is hier 14 jaar, mijn grote zus Ankie is hier 18 jaar (later is zij auteur geworden van vele christelijke boeken) en ik zelf, Marja, ben hier 5 jaar op. Mijn broertje Jan die ik nooit heb gekend, geboren 24-12-1942 en overleden op 9-11-1944, ligt op het kerkhof achter de Hervormde Kerk in Oud-Loosdrecht.

Ik zat op de lagere school op de "School met de Bijbel"  met Tonny en Janneke van Norden, Trudy en Harm Manten, Kees Brinkers, Jaap en Willem Zeldenrijk, Mijntje Stekelenburg om zomaar even enkele namen te noemen.... Ook was ik lid van de ijsclub van  Oud-Loosdrecht. Een mooie tijd....

Helaas zijn mijn ouders al lang geleden overleden en ook mijn zus Ankie en haar man Sjaak Labordus zijn overleden. Mijn zus is in latere jaren auteur geworden van christelijke boeken onder de naam Ankie Labordus-Hansma en heeft Oud-Loosdrecht in het boek : Geen weg blijft onbekend" verwerkt.

Oud Oud-Loosdrecht

Wie herinnert zich niet bakker Wingelaar? Slager Roodhart? Manufacturenwinkelier Brinkers waar wij tegenover woonden? De snoepjeswinkel van "tante" Matje B?

Het enige vertier in Oud-Loosdrecht was in die tijd dat vele mensen uit de omgeving Loosdrecht in de zomer kwamen bezoeken om te zeilen, te roeien en in de kano te peddelen. Dat werd gedaan bij de ouders van Chris Manten, die in die tijd ook een sigarenwinkeltje hadden, en bij Ottenhome. Wij als kinderen gingen zwemmen in het zwembad (geheel op houten palen gezet) Plashuis.

In de winter gingen we op onze houten klompjes over het bevroren ijs lopend naar school met ons allen. Ik kan me ook nog herinneren dat ook de Sint over het water op onze school kwam en dat we in onze schoolbank een cadeautje vonden. Met de Kerst zongen wij onze Kerstliederen voor onze ouders op school.

Ik zat ook op de Zondagsschool. Die werd gehouden in een klein zaaltje achter van de Hervormde Kerk te Oud-Looosdrecht. Zo kon ik direct uit het raam op de begraafplaats kijken, waar mijn broertje Jan (Jan Abraham Cornelis) in een klein graf nog steeds ligt.

Ook heb ik fijne herinneringen aan onze buurvrouw (ongetrouwd) en die wij Bufie noemden. We speelden heel erg veel buiten met Tonny en Janneke van Norden, Trudy Manten, Kees Brinkers, Tonny Levenstein, Dineke Kolen..... Waar zijn deze kinderen gebleven ?? Wat zou het leuk zijn als er reactie's komen.

Een ieder mag mij e-mailen naar het volgende e-mail-adres :
marja.hansma at alice.it
(Lees @ voor "at". Dit is om spam te voorkomen. red.)

In juni kom ik weer in Holland en ik zal zeker weer een bezoek brengen aan mijn geboortedorp.

Marja Leonardi-Hansma
Rome

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 2