De wilgen die langs de Hinderdam stonden en gekapt zijn, waren dikker dan de gemeente verklaarde. Daarmee was een kapvergunning nodig.
Een lezer van de WWK is met een meetlint langs de gekapte wilgen aan de Hinderdam gegaan om de dikte van de stammen op te meten. Drie waren er dunner dan 40 centimeter. Vierendertig hadden een diameter van veertig tot vijfentachtig centimeter. Het feit dat de stammen van binnen verrot waren is volgens deze lezer nu juist datgene wat knotwilgen zo speciaal maakt en geschikt maakt voor vogels en andere dieren om er in te wonen.
De woordvoerder van de gemeente, Frank Ratelband, verklaarde eergisteren in de G&E dat de bomen allen dunner waren dan 40 centimeter in doorsnede en dat zij verrot waren. Dat laatste was de reden voor de gemeente om ze te kappen. Stamdikte
De stamdikte heeft betekenis, omdat in de gemeentelijke kapvergunning het volgende staat: Kapvergunning De Bomenverordening heeft één hoofdregel: bomen met een dwarsdoorsnede dunner dan 20 cm, gemeten op 1.30 meter, mag u zonder vergunning kappen. Hierop geldt echter één uitzondering: populieren, wilgen en elzen tot een dwarsdoorsnede van 40 cm, gemeten op 1.30 meter hoogte, zijn vergunningvrij te kappen. Pas als ze dikker zijn is een kapvergunning nodig. Voor haar eigen bomen hanteert de gemeente dezelfde criteria. Als u een boom verwijdert zonder vergunning waar deze wel nodig is, bent u strafbaar. Het is mogelijk dat de gemeente u een herplantplicht oplegt.
Publicatie
Ook de gemeente zelf moet voor het kappen van bomen een kapvergunning aanvragen. (En die aan haar zelf toekennen.) Het zal niet snel gebeuren dat de gemeente een vergunning aanvraagt en die niet aan zichzelf toekent. Wel moet die aanvraag van een kapvergunning vooraf gepubliceerd worden op de gemeentelijke pagina's, waarmee, in dit geval, de bewoners van de Hinderdam vooraf hadden geweten wat er stond te gebeuren en eventueel bezwaar maken. |