WIJDEMEERSE WEBKRANT
Pleidooi voor Bibliotheek
Wijdemeren, zo 3 augustus 2008

Putter neemt het op voor de bibliotheek. In de kunst- en cultuurnota leest hij dat Wijdemeren wel erg weinig uitgeeft bibliotheekwerk.

ingezonden bericht

Cultuur

Cultuur is de levensstijl van een samenleving.

Ik erger mij regelmatig aan mensen, raadsleden vooral, die zich nogal denigrerend uitlaten over de rol die de openbare bibliotheek in het culturele leven van de gemeente vervult. Sommigen hebben daar ook in Wijdemeren een handje van en zonder veel kennis van zaken laten ze de goegemeente weten dat je het geld veel beter kan besteden aan iets anders dan subsidie te verstrekken aan een instelling die toch maar door een gering aantal mensen wordt gebruikt.

Wijdemeren heeft één bibliotheek, die van Loosdrecht, gesitueerd in een modern, goed geoutilleerd gebouw op een prima bereikbare locatie, een rijk bezit zou je denken, waar behalve uitleen talrijke culturele evenementen plaats vinden. De gemeenteraad zou zo'n bezit moeten koesteren, maar niets is minder waar. Ieder jaar weer, bij de begrotingsbehandeling, als er voor de zoveelste maal tekorten worden voorspeld, is de bibliotheek inzet bij de bezuinigingsvoorstellen en hou je je hart vast want voor je het weet is het met het bibliotheekwerk in zijn beste vorm gedaan.

Bibliotheken zijn enige jaren geleden terecht door de rijksoverheid benoemd tot centrale centra van kennis. Boeken, kranten, tijdschriften, cd's, video's, kortom zo'n beetje alles waarop kennis is opgeslagen kan via de bibliotheek op de een of andere manier worden betrokken. Daarbij fungeren de bieb's ook nog eens als plaatsen voor lezingen en kleinschalige voorstellingen. Zo ook Loosdrecht, een culturele parel in een gemeente die nou niet zo erg veel aan kunst en cultuur doet.

Dat laatste blijkt uit een kunst en cultuurnota die de gemeente heeft laten opstellen en waarin Wijdemeren wordt vergeleken met plaatsen van dezelfde grootte en ook nog eens met drie met name genoemde referentiegemeenten. En wat blijkt; aan kunst en cultuur geeft de gemeente weinig uit en - let wel - opvallend weinig aan het openbare bibliotheekwerk

Nu leert de geschiedenis dat het met nota's vaak slecht afloopt. Ze worden amper gelezen -vandaar in iedere nota een samenvatting - ze worden besproken en er worden geleerde opmerkingen over gemaakt en vervolgens verdwijnen ze in het archief en leiden daar een langdurig maar onbekend leven. Dat is vaak een zegen voor de mensheid maar in dit geval, nu duidelijk blijkt dat Wijdemeren zijn huidige bibliotheekwerk minimaal uitoefent mag je verwachten dat de raad dit feit oppikt en dat op zijn minst de jaarlijkse aanval voortaan achterwege blijft.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
20 gr.
windkr. 4