WIJDEMEERSE WEBKRANT
Bouwen of Verloederen
Kortenhoef-'s-Graveland, za 2 augustus 2008

In 's-Graveland en Kortenhoef wordt heel wat gebouwd en verbouwd. Sommige projecten na een jarenlange slaap. Andere slapen nog steeds.

Een rondje door Kortenhoef en 's-Graveland laat zien dat er heel wat gebouwd wordt. Maar het laat ook zien dat het vaak wel heel erg lang duurt voor er iets gebeurt. En soms is men weliswaar enthousiast begonnen, maar ligt de boel er verlaten, verloederd en half af bij.

Westerveld

Het voormalige gemeentehuis heeft een complete make-over gekregen waar zeer lang aan gewerkt is. Het zou niet verbazen als de verbouwing een veelvoud kost van de aanschaf van de voormalige buitenplaats Westerveld. Maar het is erg mooi geworden. Ondanks de langdurige verbouwing een vlot project.

Pluto

Op het terrein van de voormalige jeugdsoos Pluto verrijzen de twee luxe appartementengebouwen die Castor en Pollux gedoopt zijn. Voor de bouw begon duurde het een jaar of tien. De eerste plannen dateren van midden jaren negentig. Daarna stortte de markt voor dure appartementen in en gebeurde er jarenlang niets, tot eindelijk enige maanden geleden met de bouw gestart werd.

Dossier Gebouwenplan

Oude Herberg

Ook zo'n gebed zonder end. In november 2002 verliet de laatste asielzoeker het AZC Kortenhoef, dat een jaar of vier had dienst gedaan, nadat het hotel was gesloten. Er werd al iets van gesloopt, maar aan de Kerklaankant is het verloederd, maar intact. Sinds een week staat er een bord op dat aankondigt dat op die plek De Kortenhoeve verrijst, ook een appartementencomplex.

FAM fabriek

Een vlot project. Geen ellenlange bezwaarprocedures. Vrijwl geruisloos werd de voormalige FAM-stofzuigerfabriek aan de Koninginneweg gesloopt en werd er een bord geplaatst. Als alles goed gaat staan hier over een jaar een aantal huizen.

Antoniusterrein

Van het terrein waarop voorheen de Antoniusschool stond hebben wij geen foto gemaakt. Het ligt braak en is overwoekerd met onkruid en struiken. Er staat een hek omheen. Dat is alles wat er van te melden is na een enthousiaste start met inspraakrondes voor de bouw van een appartementencomplex met vier lagen. De buurt wilde dat niet. Er werd nog in stilte overlegd. En toen bleef het stil.

Oudergaard

De prijs voor het stroperigste project waar de meeste fouten werden gemaakt en waar het grootste leed werd veroorzaakt gaat zonder twijfel naar Oudergaard/Auxilium/Inovum. Het terrein ziet eruit als een bouwterrein met een provisorische toegang voor bouwverkeer aan de Kerklaan. De oude appartementen staan er vervallen en verlaten bij. Hier en daar is een ruit ingegooid en hangen delen van het gebouw op half elf. Een tikje spookachtig. Achter het parkeerterrein torent de hagelwitte containerbehuizing, waar de bejaarden in januari hals over kop naar moesten verhuizen, boven alles uit. In de pers wordt van alles beloofd, maar voorlopig is dit de lelijkste plek van Kortenhoef.

Dossier Oudergaard

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
25 gr.
windkr. 2