WIJDEMEERSE WEBKRANT
Schakers winnen in Oud-Zuylen
's-Graveland, za 24 maart 2007

SV 's Graveland had op 20 maart een uitwedstrijd in Oud-Zuylen te Utrecht. Er moest daar gespeeld worden tegen hun 5e team.

ingezonden bericht

Grote spanning in Oud-Zuylen.

SV 's Graveland had op 20 maart een uitwedstrijd in Oud-Zuylen te Utrecht. Er moest daar gespeeld worden tegen hun 5e team.

Henk Passenier kreeg te maken met het Koningsgambiet en liet zich volledig overrompelen door deze zeer scherpe opening die zeer nauwkeurig gespeeld dient te worden. Het maakt niet uit of je wit of zwart heb, het kleinste foutje is vrijwel meteen fataal. 1-0 Patrick Kreuning kwam goed uit de opening, een versneld fianchetto, en door vroeg in het middenspel te ruilen wist hij zijn opponent een nare dubbelpion te bezorgen. Vervolgens bezette hij de open lijn en wandelde binnen. 1-1. John Boeschoten had een fraaie partij, stond beter, maar door optisch bedrog wikkelde hij verkeerd af en verloor. 2-1. Henk Schoenmaker had in een onregelmatige opening een gelijk opgaande strijd. Door tactisch manouvreren wist hij de open lijn te bezetten en zijn stukken goed te plaatsen. Vervolgens was een dubbele aanval met penning voldoende voor stuk- en partijwinst. 2-2. Maar toen, met nog een uurtje te gaan, werd het echt spannend, Jan Andriessen en Peter stonden slecht, John Reichart stond iets beter, maar miniem en ook John van der Klein had een klein voordeel. John van der Klein had in het Damegambiet een pion gewonnen en vervolgens wist hij nog een pion te winnen. Toen hij op het eind ook nog een stuk in de wacht sleepte vond zijn tegenstander het welletjes, hij legde de koning om. 2-3. Peter Cornelissen stond in een Scandinavische partij tegen ledenadministrateur van de SGS, de heer Drijver, zwaar onder druk, een pion dreigde te promoveren maar door goed te verdedigen wist Peter het knap remise te houden. Jan Andriessen won in een Engelse partij een pion, maar kreeg vervolgens een zware koningsaanval wat hem een pion en een stuk kostte.  Daarna golfde de partij op en neer, de kansen keerden steeds, er werden kapitale fouten gemaakt van 2 kanten, de uiteindelijke remise was een opluchting maar wel terecht ook al stond wit toen beter.

Oud Zuylen verslagen

De partij van John Reichart bepaalde uiteindelijk of we zouden winnen of gelijk spelen. John Reichart had in de opening een kwaliteit gewonnen maar de pionnen van de opponent stonden beter en verder naar voren geschoven. Dat werd erg lastig en John moest hierdoor erg lang denken. Uiteindelijk werd alles geruild, ook de toren tegen het paard. In tijdnood gaf de opponent zijn dame cadeau wat John uiteraard gretig accepteerde. Hij dreef de zwarte koning naar de achterlijn en liep goed naar voren, maar door de tijdnood maakte hij toch nog wat fouten. Toen hij door zijn vlag ging had hij net op tijd de laatste zwarte pion van het bord genomen waardoor zwart ook nog pat stond. De remise was dus tweeledig, maar dit zorgde wel dat de 's Gravelanders met een overwinning van 3.5-4.5 huiswaarts reden.

Oud Zuylen hebben we nu in matchpunten achter ons gelaten, door de gekke stand in de groep zullen we ongetwijfeld nog wel één of twee clubs gepasseerd zijn, kortom, een zeer nuttige en belangrijke overwinning.

Schoolschaak

Op woensdag is het uitreiken van de CD het Stappenplan van start gegaan. Wethouder mw. Lia Moote en Patrick Kreuning overhandigden drie scholen de eerste cd's en tevens werd het nieuw aangekochte demonstratiebord tentoongesteld.

Het stappenplan is een leersysteem van de KNSB voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde schaker. Met elke stap worden de opgaven moeilijker, de vijfde stap is voor een gemiddelde clubschaker een hele kluif. We hopen dat de kinderen en scholen er veel plezier van zullen hebben. Het initiatief ging uit van SV 's Graveland met subsidie van de Gemeente. Ieder kind dat in Wijdemeren naar school gaat kan nu leren schaken of zich verbeteren door de oefeningen te maken.

Ook zin om te komen schaken? Neem dan contact op met Patrick Kreuning ( 06-18037278 / pkreuning666@yahoo.com ) of wandel eens op donderdagavond tussen 20.00 en 00.00 uur binnen in de Matrijs aan de Julianaweg 11a te Kortenhoef. Kijk ook eens op onze website: http://home.tiscali.nl/svgraveland .. De 's Gravelandse Schaakvereniging wordt gesponsord door Het Wapen van Kortenhoef.

Patrick Kreuning
Ankeveen

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
9 gr.
windkr. 4