WIJDEMEERSE WEBKRANT
Trompenburgh open
's-Graveland, di 20 maart 2007

Het Rijksmuseum beheert en gebruikt Trompenburgh in 's-Graveland. De komende maanden gaat het open voor het publiek.

Jarenlang is er gewerkt een de restauratie van Trompenburgh. Tijdens de restauratie hield de Rijksgebouwendienst in 2001 een open dag voor het publiek, die vrijwel direct volledig was volgeboekt. De laatste open dag was op 10 september 2005. De komende maanden zal iedere eerste zondag van de maand gebruikt worden voor rondleidingen door het prachtig gerestaureerde pand. De eerstkomende zondag, 1 april, is er een exclusieve rondleiding voor abonnees van de Gooi- en Eemlander.

Ook zullen er in het komende seizoen (1 april - 1 oktober) zes muziekavonden gegeven worden in de Koepelzaal en wordt er elke vierde dwoensdag van de maand een historische lezing gegeven.

Trompenburg of Trompenburgh

Op de website van Hans Schouten (www.trompenburgh.nl) is een hele discussie te zien over de vraag of die 'h' er nu wel of niet achter moet. Schouten vindt van wel en staaft dat met oude tekeningen en bijv. het opschrift op het hek. Ook staat de h erachter op websites van diverse overheidsinstanties. Zelfs op het toegangsbewijs voor een eerdere rondleiding van de Rijksgebouwendienst.

Toch heeft het Rijksmuseum het over Het Huis de Trompenburg. Een projectleider van Teleac legt Hans Schouten uit dat die h er pas later achter is gezet, maar er niet achter hoort.

Op die website staat ook dat Trompenburgh in eigendom van de staat is gekomen door een legaat. In dat legaat is bepaald dat het buitenhuis als buitenplaats bewoond moet blijven. Er komt weliswaar een beheerder wonen, maar het gebruik dat het Rijksmuseum nu van het pand gaat maken heeft niets met bewoning meer te maken.

bron
G&E/Schouten
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
guur, bewolkt
5 gr.
windkr. 7