ingezonden bericht
Verkiezingsbeloften
Doen politieke partijen te makkelijk beloften in verkiezingstijd? Volgens Rik Jungmann wel: "Beloven dat de OZB niet zal stijgen (...) is hetzelfde als beloven dat het morgen mooi weer is. Dat klinkt leuk, het trekt kiezers, maar het is niet eerlijk om iets te beloven waarvan je redelijk zeker weet dat je het niet waar kunt maken. Dat moet je dus niet doen."
Hier is een nuancering op zijn plaats. Het CDA heeft, net als de andere partijen, in het verkiezingsprogramma gezegd dat de belastingtarieven niet omhoog moeten. Daarom heeft het CDA bij de laatste begrotingsbehandeling tegen een OZB-verhoging gestemd. Rik Jungmann vindt het kortzichtig dat uiteindelijk de hele raad tegenstemde. Dat is zijn goed recht. Maar ik denk dat de raad gelijk had. Je moet namelijk wèl proberen om je beloften waar te maken.
Nemen we een analogie... Als je gaat trouwen, dan beloof je een heleboel dingen, ook al "weet je" dat het niet eenvoudig zal zijn en dat misschien niet alles 100% zal lukken. Maar je probeert het. En je laat het niet al de allereerste keer dat het even moeilijk wordt, afweten.
Het blijkt nu dat in Wijdemeren de financiële vooruitzichten niet rooskleurig zijn, voornamelijk doordat Den Haag niet doet wat het zou moeten doen: voor extra opgelegde taken ook extra geld geven. Het zou dus best kunnen zijn dat de raad in het najaar moet besluiten om toch de OZB te verhogen. Als het CDA dan vóór zou stemmen, zou het zijn belofte niet breken, omdat er destijds ook gezegd is dat "in hoogst bijzondere gevallen" van dit principe (geen verhoging) afgeweken kan worden. Een slechte financiële positie zou zo'n bijzonder geval kunnen zijn.
Als de raad dat besluit zou moeten nemen, dan moeten we, helaas, met Gysbrecht van Aemstel, zeggen: "Hoe snel, hoe onverziens is deze kans gedraeit!" Maar dan kan de politiek óók zeggen: "we hebben het tenminste echt geprobeerd".
Cor Koster
Nederhorst den Berg
|