WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ook Reijn fronsde
Kortenhoef, vr 12 januari 2007

Theo Reijn reageert op de reactie van wethouder Wim Lorjé inzake Open Source software en zijn eigen bijdrage in het debat.

Wij onderschrijven onderstaande bijdrage van Theo Reijn ten volle. Welk hulpmiddel ook gekozen wordt, de gevolgen van implementatie in een organisatie zijn altijd groter dan gedacht en vergen altijd meer mankracht dan gedacht. Of je dat nu doet met proprietary software (MS of wat anders) of met Open Software. Daar zit geen spat verschil in.

Met dank aan Theo Reijn stellen wij voor om de discussie over Open Source in de WWK hiermee te beëndigen. Daar zijn betere fora voor (Webwereld, Tweakers.Net, etc.) Met dank aan ieder die een bijdrage leverde.

Redactie WWK

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Om elk misverstand te voorkomen: hoewel niet zichtbaar voor de redacteuren van de Wijdemeerse Webkrant, ook mijn wenkbrauwen fronsden bij de uitspraak van wethouder Lorjé dat Open Source gelijk staat aan hobbyisme.

Voor de bouw van de website waarbij ik recentelijk was betrokken is weloverwogen voor Open Source gekozen. Vooral omdat Open Source software uit het hobbyisme is gehaald en steeds meer wordt gebruikt (Inderdaad ook door grote toonaangevende bedrijven en overheden). Bovendien biedt het een mogelijkheid om zonder hoge investeringen nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

Met mijn opmerking heb ik vooral het misverstand willen weghalen dat je met gebruik van Open Source gratis (of tegen lage kosten) allerlei functionaliteiten eenvoudig kunt installeren en direct kunt gebruiken.  De ene keer zal dat wat makkelijker gaan dan een andere keer, maar vaak moet je toch eerst eens goed uitzoeken hoe het programmaatje zelf werkt en hoe de links worden gelegd met andere functies in je website. Dat kost tijd en dan blijkt het misschien niet zo 'gratis' meer. Voor mensen met veel ervaring zal dat ongetwijfeld minder zijn dan voor leken. Maar in alle gevallen kost het extra uren.

Zo hebben we enkele maanden geleden kunnen zien dat deze Webkrant regelmatig van kleur verschoot en werden we gewaarschuwd voor wellicht optredende schele hoofdpijn. We konden van alle wisselende kleurstelling wel eens hoorndol worden.
De oorzaak was het opfrissen van het uiterlijk van de Webkrant en 'onder water' aanpassen van de techniek. Volgens de WWK-redactie een grote klus omdat alle aanpassingen op veel plaatsen in de WWK doorwerken.
En dat is nu precies de essentie van mijn verhaal.

Ik onderschrijf dan ook geheel het (door mij in ieder geval toegestane en welkome) intermezzo van de WWK redactie. Open Source is geen hobbyisme, maar vereist wel een weloverwogen keus.

Theo Reijn
CDA

bron
WWK
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief