WIJDEMEERSE WEBKRANT
Commissie Bestuur en Middelen
Wijdemeren, do 11 januari 2007

Vanavond sprak de commissie over herindeling, internet en de opknapbeurt van het gemeentehuis. De vergadering verliep niet helemaal harmonieus.

De commissie Bestuur en Middelen boog zich vanavond over enkele onderwerpen die weliswaar van belang zijn, maar geen nieuwswaarde hebben. Uit de onderwerpen die wel nieuwswaarde hebben, plukten wij onderstaand boeketje bij elkaar.

Herindeling


Burgemeester Don Bijl: "Geen hamerstuk!"

Burgemeester Don Bijl gaf inzicht in de huidige stand van zaken met betrekking tot de ARHI procedure waar Wijdemeren, tegen wil en dank, in verzeild is geraakt door toedoen van de provincie Utrecht. Een Wijdemeerse commissie heeft alle voors en tegens van een herindeling gewikt en gwogen en heeft geconcludeerd dat Wijdemeren zelfstandig wil blijven. Ook fusie met Loenen, een optie die enige jaren geleden nog enthousiast werd omarmd, wordt nu als ongewenst gezien. Dit mede omdat Wijdemeren ingebed is in Noord-Holland qua infrastructuur en samenwerkingsverbanden.

Op de volgende raadsvergadering staat het onderwerp op de agenda. Alle partijden delen het standpunt dat herindeling afgewezen wordt. Normaal wordt zo'n agendapunt dan bestempeld tot hamerstuk en niet eens meer behandeld in de raad. Burgemeester Don Bijl verzocht de partijen om in dit geval wel ruim aandacht aan de standpunten te schenken in de raad, omdat de signaalwerking anders verloren zou gaan.

Internet


Rob van Oostveen

Rob van Oostveen, Hoofd ICT van de gemeente, gaf een presentatie van de mogelijkheden die de invoering van een Content Management Systeem gaat bieden. Zowel voor intern gebruik (intranet) als voor gebruik voor dienstverlening aan het publiek en een beheersbare website biedt een dergelijk systeem sterke verbeteringen. Nu worden stukken nog steeds op papier bewaard, waardoor een medewerker zich soms een ongeluk zoekt.

Voor de burgers en de raadsleden betekent de invoering dat raadsstukken direct ter beschikking komen zodra zij bij de griffie zijn aangeboden. (Nu worden de papieren versies opgespaard en eens in de zoveel weken gebundeld en verzonden.) Het abonnement op de raadsstukken kan dan ook vervallen. Er komt een zoekfunctie. Alleen nieuwe stukken worden ingevoerd in het systeem. Oude bestaande stukken komen er niet in, afgezien van raadsagenda's. Archiefvorming gaat dus pas na enkele jaren effect krijgen.


Theo Reijn (CDA), Open Source is moeilijk.

De vraag van onze lezer Ian van Hemert over het gebruik van Open Source werd gesteld door René Voigt (DBW). Het gebruik van Open Source werd volstrekt van de hand gewezen. Theo Reijn (CDA) vertelde dat hij kort geleden een website had geopend die met Open Source was gebouwd. Hij zei dat de bouw een uitermate moeilijk en lastig proces was geweest. Wethouder Wim Lorjé ging een stap verder. Het gebruik van Open Source software noemde hij hobbyistisch en daarom niet geschikt voor de gemeente.


De fractie van DBW. Links René Voigt, rechts Ria Hennis.

De commissie ging akkoord met de gemaakte keuzen en verklaarden het onderwerp tot hamerstuk.

-- Intermezzo van de WWK redactie

(Uw redacteuren komen beiden uit de automatisering, vandaar dit intermezzo, wij kunnen het niet laten.)

Uw redacteuren fronsden de wenkbrauwen bij de uitspraak van de wethouder. dat Open Source gelijk staat aan hobbyisme. Bedrijven als IBM, Oracle, HP, Sun en vele andere grote bedrijven die zich volledig gecommiteerd hebben aan Open Source software kunnen toch moeilijk als hobbyisten bestempeld worden. Om maar te zwijgen van Apache, de Open Source webserver, die over de hele wereld het meest gebruikt wordt en verspreid is, omdat hij het meest stabiel is. En die grote gemeenten en Duitse deelstaten (zo groot als Nederland) die gekozen hebben voor Open Source kunnen door het nietige Wijdemeren toch niet beticht worden van amateurisme.

Daarmee zeggen wij niet dat er een foute keuze is gemaakt, omdat software één ding is, maar kennis van de markt, goede ondersteuning en kennis van een gemeente even belangrijk is als de software waarmee een project uitgevoerd wordt. Open Source wegzetten als hobbyisme is volstrekt onterecht. Als het een beetje wil heeft de wethouder een GSM op zak met een op Linux gebaseerd besturingssysteem. En anders is bijv. zijn ADSL router, zijn DVD speler of een ander apparaat thuis er wel op gebaseerd. red.

-- Einde Intermezzo

Opknapbeurt Gemeentehuis

Wethouder Wim Lorjé opende dit agendapunt zeer verbolgen. Hij concludeerde dat er 19 ambtenaren bij waren gekomen, omdat raadsleden contact hadden gezocht met de installateur van de luchtbehandelingssysteem. Die handelwijze vond hij uiterst verwerpelijk. Hij noemde geen namen.

Jaap Van Waveren (DBL) trok de schoen echter direct aan en verklaarde dat hij dat contact had gehad. Het contact kwam tot stand via Louis de Bruin, de voormalige eigenaar van het pand en DBL lid. Van Waveren was geinteresseerd in bepaalde technische aspecten van de installatie in combinatie met de inrchting van het gebouw om in de discussie goed beslagen ten ijs te komen. "En dat mag ik als raadslid. Ik wordt geacht u te controleren." Lorjé repliceerde: "Ja, de vorige eigenaar is een DBL lid, dat kun je wel zien." De sfeer was even onder nul.

Inhoudelijk werd er door DBL gepleit voor uitstel van de opknapbeurt in verband met eventuele komende herindelingen, afgezien van de beveiliging die ook zij noodzakelijk vinden. DBW deelde die twijfel een beetje, maar liet zich overtuigen. De overige partijen waren voor het vervangen van de vloerbedekking, het reinigen en repareren van de gevel, het vervangen van de zonwering en het vervangen van de aironditioning.

Een hamerstuk werd het niet, want DBL en DBW wilden dat niet, maar aangenomen wordt het voorstel wel.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief