Het college peilde gisteren de mening van de commissie over de schetsen voor nieuwbouw op het Antoniusterrein in Kortenhoef. Groen licht.
Voorafgaand aan de behandeling van de schetsontwerpen werd een presentatie gegeven over de gedachten achter de opzet van de nieuwbouwplannen. Er wordt aansluiting gezocht met de omgeving. Aan de Kerklaan staat de kerk als dominant gebouw. Daarom wordt op de hoek ven de Kerklaan en de Egidius Bloklaan gedacht aan een fors "bijzonder" gebouw. Aan de achterkant, de Pieter van der Leelaan, staat nu oudere rijtjesbouw. Aan die kant worden dan ook kleinere en lagere gebouwen gepland.
Rechts in het midden (met ster) de Kerk.
Net onder het midden v.l.n.r. de Kerklaan
Massaal
Door veel partijen werd de lichte vrees uitgesproken dat het dominante gebouw met drie bouwlagen aan de Kerklaan te massaal zou kunnen worden. Toch was er begrip voor het feit dat er behoefte is aan veel appartementen in Wijdemeren en dat dat leidt tot dichtere en hogere bebouwing. Cor Lam (DBL) gaf aan dat zijn partij tegen de voorgestelde opzet is. Hij gaf echter niet aan wat zijn partij daar wel zou willen hebben, waardoor burgemeester Don Bijl niet kon reageren.
Martin Vuyk (fractieassistent VVD)
Martin Vuyk (VVD) wilde de vierkante meterprijs van de te bouwen woningen weten, zonder dat duidelijk was wat hij met die informatie wil. Ook stelde hij voor om een variant te onderzoeken waarbij een achttal grote grondpercelen verkocht worden om zo in één klap de kosten voor de gemeente van de Antoniusschool te dekken. Alleen van René Voigt (DBW) kreeg hij hierin enige, terughoudende steun. Voor het overige waren de partijen in meerderheid voor de dichte hoge bebouwing met drie bouwlagen op de hoek van de Kerklaan en de Egidius de Bloklaan. Nu wel drie bouwlagen? Er was één opvallende episode in het debat. René Voigt (DBW) riep in herinnering dat nog niet zo lang geleden door het college met veel verve was verdedigd dat de nieuwbouw op het terrein van de Oude Herberg absoluut geen drie bouwlagen kon hebben aan de Kerklaanzijde. (100 m van de plaats die nu besproken werd.) Hij vroeg dus aan burgemeester Bijl waarom nu wel drie bouwlagen voorgesteld werden door het college.
Als invaller voor wethouder Wim Neef kende burgemeester Bijl die eerdere discussie niet. Ook de ambtenaar die naast hem zat reageerde verbaasd op de vraag. Na wat duwen en trekken en het toesnellen van de heer Van Emmerik (ook een ambtenaar), kwam het antwoord. Dat wekte de indruk ter plekke verzonnen te zijn, gezien de gang van zaken. Het antwoord was: "Dit pand staat op een hoek."
Informatie
Met deze rugdekking van de commissie gaat het college verder met de uitwerking van de plannen. Daarbij zullen de omwonenden ruim geïnformeerd worden met een speciaal krantje en op een informatieavond op 6 februari.
De RSS feed wijzigt. Lees meer. |