Herman Stuijver

---

Herman Stuijver
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Plan Kerklaan Afgewezen

Kortenhoef, 23 juni 2006

De commissie Ruimte en Economie verwierp de plannen van wethouder Neef met de Oude Herberg in Kortenhoef. Het huiswerk moet over.

Update 24-6-2006, 16.45: Het oorsrpronkelijke (summiere) artikel over deze kwestie is vervangen door het volledige verslag van Hermans Stuijver. Hij was erbij en schreef onderstaand verslag.

Bouwplan Oude Herberg aangepast
Wim Neef haalt bakzeil bij commissie

Aan het eind van de discussie over het bouwplan 'De Oude Herberg' aan de Kerklaan in Kortenhoef concludeerde commissie-voorzitter Michiel van Balen dat het in deze vorm niet aan de raad zal worden voorgelegd. Hoewel wethouder Wim Neef een hartstochtelijk pleidooi had gehouden voor 20 appartementen met drie woonlagen aan de achterkant (Barend Udolaan) vond een meerderheid van de commissie Ruimte en Economie dat Neef zich nog eens goed moest beraden over enkele aanpassingen.

Forse Kritiek

CDA- woordvoerder Jan van de Broeck meende dat er " geen pas op de plaats moest worden gemaakt", dat zou de bouw alleen maar stagneren. Want dat er in Wijdemeren grote behoefte is aan goedkope appartementen was voor hem zo klaar als een klontje. Hij wees op de liftschacht die nogal hinderlijk is voor de bewoners aan de Barend Udolaan, daar zou een andere oplossing moeten komen, meende hij. Ook zijn PvdA-collega Rieks Karssemeijer was een groot voorstander van het bouwplan, maar ook die vond het " te hoog en te dicht op de andere bebouwing". Namens GroenLinks vroeg Hilbrand Korver zich af of de term 'verstedelijking' zoals in het bouwkundig rapport werd gesteld wel van toepassing is op onze dorpen.

Dat vond ook René Voigt van Dorpsbelangen Wijdemeren, die bovendien stelde dat Neefs vergelijking met de Van Heumenhof, verderop aan de Kerklaan, waar ook in drie lagen is gebouwd, niet juist was. " Bij de Van Heumenhof is alles veel ruimer opgezet", zei hij. Ook Jaap van Waveren was een tegenstander van het huidige plan om dezelfde redenen. Hij bood de wethouder een uitweg. Het ernaast gelegen pand op nummer 22 staat al lange tijd te koop. " Als de gemeente dat erbij zou kopen, dan kunnen er ook 20 woningen worden gebouwd en dan hebben we geen drie bouwlagen nodig", stelde de Loosdrechter. Die ook wist te vertellen dat de hoekwoning voor ongeveer 6 ton te koop is, geen onoverkomelijk bedrag.

Geen dictatuur

Na een felle discussie over en weer gaf wethouder Neef toe dat hij het plan nog eens op de technische bezwaren zal bekijken. Hij doelde daarmee op de liftkoker en mogelijk op een omdraaiing, met drie bouwlagen aan de Kerklaanzijde en twee aan de tuinen van de bewoners van de achterkant. Maar hij hield onverkort vast aan het aantal van twintig, omdat Wijdemeren nu eenmaal grote behoefte heeft aan betaalbare woningen voor jongeren.

De commissie gaf de wethouder ook mee dat hij in het vervolg beter moest communiceren met de betrokkenen. Nu had hij na een vorige bijeenkomst de indruk gewekt dat alle opties open waren en vervolgens aan de vooravond van deze vergadering in De Gooi-en Eemlander gezegd dat hij ten koste van alles wilde doorzetten. De heer Ykhout, een van de bewoners van Udolaan noemde dat 'dictatoriaal'. "Strikt formeel hoeft de wethouder niet met ons te overleggen, maar we leven nu toch in een democratie, niet in een dictatuur", zei hij. Ook mede-inspreker de heer Jonges pleitte voor meer overleg met de buurt, want hij zei nog eens nadrukkelijk dat niemand tegen de jongerenappartementen was.

Overleg is belangrijk

De procedure die Neef moet volgen heet 'artikel 19, lid 2' , wat betekent dat het gaat om een bouwplan binnen de zogenaamde 'rode contouren'. Dan hoeft het college geen toestemming van de raad te vragen, maar vrijwel alle fracties wezen erop dat overleg zeer belangrijk is. VVD'er Joep Frijdal meende dat je daardoor veel wrijving kan voorkomen.

" Nu loop je de kans op allerlei langlopende juridische procedures, die ook veel tijd kosten. Je kunt beter tijd investeren in een goed plan in samenspraak met de omwonenden" , vatte hij het standpunt van bijna de gehele commissie samen. " Wie behartigt hier de belangen van de omwonenden, als hun bezwaren compleet worden genegeerd?" , vroeg Jaap van Waveren.

Wim Neef zuchtte diep, boog het hoofd en zegde toe dat hij in contact zal treden met de projectontwikkelaar om het bouwplan aan te passen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 24º Naar volgende bericht