WIJDEMEERSE WEBKRANT
Krook: Voetbal Samenwerken
Loosdrecht, do 22 februari 2007

Tijdens de commissie Maatschappelijke Zaken stelde AB Krook namens DBL voor om de SV Loosdrecht en de SV 's-Graveland te laten samenwerken.

Het idee voor een verplaatsing van de SV 's-Graveland is niet nieuw.Rond de sportterreinen aan de Beresteinseweg werden in het grijze verleden plannen gelanceerd om de velden compleet te verplaatsen naar de Noordlob in Kortenhoef (tussen De Kwakel en de Koninginneweg) om de fietsafstand voor de Kortenhoefse jeugd te verkleinen. Dat was echter in de tijd dat het fietspad Zuidereinde er nog niet lag en het uiterst gevaarlijk was om langs het Zuidereinde te fietsen.

Lees ook:

Commissie reageerde wel
Correctie op SV 's-Graveland
ommissievergadering over SV 's-Graveland

Hieronder de bijdrage van Ab Krook in de discussie.

ingezonden bericht

Voorstel van DBL in de commissie MZ
van 13 februari 2007

Het verenigingsleven en daarmee ook de sport, in al zijn verschijningsvormen neemt een belangrijke en niet weg te denken positie in onze maatschappij in. Motivatie en beleving als sociale interactie: erkenning, contacten,vriendschap, integratie en het wij gevoel.

Het wij-gevoel is belangrijk voor onze samenleving dus ook voor gemeenteraden, commissies en noem maar op.
Durven wij elkaar beter maken en profiteren van elkaar?
Maar juist voor de jeugd is het wij-gevoel erg belangrijk.
Welk woordje leren kinderen als eerste schrijven? Juist: “IK”.

De huidige werkwijze ten opzichte van de sportaccommodaties in Wijdemeren komt over als brandjes blussen. Een veld hier, een kleedkamer daar, met het gevaar van een lappendeken te ontwikkelen. Renoveren en aanpassen kost veel geld. Het blijft op den duur het paard achter de wagen spannen. De besluitvorming wordt vaak gehinderd door “wel of niet gedane toezeggingen” uit het verleden. Dat staat adequaat beleid anno 2007 in de weg.

Ook Wijdemeren verdient een sportaccommodatie met faciliteiten anno 2007 waar onze burgers recht op hebben en waarop de gehele gemeenschap trots kan zijn.

Als voorbeeld: De IJstempel Thialf in het noorden. Het was de tweede indoorhal in de wereld, de voorsprong van toen is de achterstand van nu.
Voordat het 5 jaar geleden werd gerenoveerd voor 18 miljoen, heb ik bij een bijeenkomst voorgesteld om het gehele stadion af te breken en op de huidige plaats huizen te bouwen. Vervolgens met de opbrengst een nieuwe hal bij het Abe Lenstra stadion bouwen.
Voordeel: een stadion wat voldoet aan de nieuwste eisen en er ontstaat een multifunctionele situatie waarvan gebruik kan worden gemaakt door een geweldig breed spectrum van medisch/paramedisch tot restaurant.
Het voorstel was vloeken in de kerk. De emotie had de overhand. En nu? Slechts 5 jaar later barst Thialf volledig uit zijn jasje en dient de volgende renovatie zich aan. Hoewel maar deels te vergelijk met Wijdemeren, kunnen wij hier toch ons voordeel mee doen.

Ik ga nu niet vloeken in de kerk maar:
Wij, Dorps Belangen Loosdrecht, vinden dat de tijd is aangebroken om te durven denken aan een nieuwe situatie, waarin een sportaccommodatie (multifunctioneel) voor geheel Wijdemeren gaat ontstaan.

Dit is mogelijk als onder andere de beide voetbalverenigingen (‘s-Graveland – Loosdrecht) gestationeerd zouden worden op een nieuwe locatie. Het zou mogelijk zijn deze accommodatie te financieren met huizenbouw op de vrijgekomen percelen.

Wij hoeven echter niet alleen hiervan afhankelijk te zijn met het risico van een jarenlange voorfinanciering. Ook moet er doorlopend actief gekeken worden naar mogelijke subsidies van de landelijke overheid etc.
De subsidie mogelijkheden van de “Breedtesport Impuls” heeft Wijdemeren vorig jaar (2006) op het nippertje gemist.
Maar er zijn ook nu veel meer mogelijkheden. Is er al gekeken naar de nota “Tijd voor Sport”??

Ons voorstel is om op korte termijn een haalbaarheids- onderzoek te starten met een strak tijdpad, om tijdverlies te voorkomen. Zodat aan de sport een duidelijk antwoordt gegeven kan worden. Tevens kijken naar de voorwaarden en timing voor subsidiering vanuit de nota “Tijd voor Sport” en andere subsidie mogelijkheden en de daaraan ten grondslag liggende voorwaarden.

Een uitdaging om te laten zien dat de Raad en de ambtenaren weloverwogen, maar snel en adequaat beslissingen kunnen nemen, in goede samenwerking met de betrokken verenigingen en andere potentiële gebruikers.
Onze wil is een eigenschap van de Psyche die ons dingen laat doen die wij onder bepaalde omstandigheden niet doen.
Slaapt onze wil (ook de mijne) af en toe niet een beetje in?

Wij begrijpen de urgentie bij de verenigingen naar een gezamenlijk daadkrachtig optreden. Verenigingen met gedreven vrijwilligers.

De juiste route zal voor alle verenigingen tot een beter resultaat leiden in de nabije toekomst. En daar is de sport en de gemeenschap in Wijdemeren bij gebaat.

Ab Krook
Fractieassistent voor DBL

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
Zonnig
10 gr.
windkr. 3