WIJDEMEERSE WEBKRANT
Grond weggegeven?
Kortenhoef, vr 9 februari 2007

Henk de Kloet stelt in de G en E dat de gemeente grond heeft weggegeven met een waarde van 2,5 ton. Wethouder Lorjé ontkent dat.

Verkwanseld


Henk de Kloet (DBW)

Op de voorpagina van de Gooi stond vandaag een groot artikel van Hans van Keken waarin Henk de Kloet, fractieassistent van DBW, stelt dat de gemeente een stuk grond aan het Moleneind zou hebben weggegeven. De grond was eigendom van de familie P. Luijer en werd door de gemeente gepacht in een erfpachtconstructie. De gemeente verhuurde de grond aan de heer Bakker. Nadat de heer Bakker onlangs overleed verzocht de eigenaar van de grond aan de gemeente om een einde te maken aan de erfpacht van de gemeente. Die stemde daarin toe op voorwaarde dat de eigenaar van de grond de gemeente vrijwaarde van claims als gevolg van eventuele verontreiniging van de grond. Vervolgens bood de familie Bakker, de eigenaar, de grond te koop aan voor vijf ton. De buurman, een jachthaven, kocht de grond vervolgens voor 2,5 ton, omdat die vervuild was.

Henk de Kloet vindt dat de gemeente de erfpacht niet had moeten opheffen zonder daar een grote vergoeding voor te krijgen, zeker gezien de opbrengst van de grond met de bestemming natuur. Hij vindt dat de erfpacht verkocht had moeten worden en verwijt het gemeentebestuur dat "er gemeenschapsgeld is verkwanseld". Zijn fractie gaat er vragen over stellen.

Niet weggegeven


Wethouder Wim Lorjé (VVD)

Wethouder Wim Lorjé spreekt de stelling van Henk de Kloet tegen. "De gemeente was geen eigenaar van de grond, maar beschikte over het recht van erfpacht. Op grond van de wet kan de eigenaar van de grond dit erfpachtrecht opzeggen na verloop van 30 jaar. De eigenaar, de familie Luijer, heeft de erfpacht opgezegd.

De gemeente had de grond verhuurd en ontving daarvoor jaarlijks € 10,61 aan huurinkomsten. Op een verhuurd deel van de gronden heeft de huurder een schuur gebouwd. De gemeente betaalde geen erfpachtcanon aan de eigenaar.

Voor zover de gemeente betreft, is door de eigenaar het recht van erfpacht rechtsgeldig opgezegd. De gemeente heeft bij de opzegging bedongen dat zij zou worden gevrijwaard van schade, onder andere van asbestsanering. Deze vrijwaring is afgegeven. Omdat de eigenaar het recht had om de erfpacht op te zeggen was er geen reden om daarvoor geld te vragen, temeer omdat er geen eigendommen van de gemeente op het terrein staan.

Bodemvervuiling

Op het moment van de opzegging van de erfpacht wist de gemeente niet of er al dan niet een bodemverontreiniging aanwezig is. Bij een verkoop van grond eist de koper in het algemeen een schoon grondverklaring om saneringskosten te voorkomen. Het is niet bekend of er onderzoek is gedaan en of de grond schoon is of niet.

bron
G&E, Wdm
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
Zwaar bewolkt
2 gr.
windkr. 3