WIJDEMEERSE WEBKRANT
Porselein naar Leeuwarden
Loosdrecht, ma 16 april 2007

De HKL gaf alle 900 leden het boek De Loosdrechtse Porseleinfabriek boven water. En SLOP leent een deel van de collectie uit aan het Princessehof.

Op 6 maart werd in de NH kerk aan de Oud Loosdrechtse Dijk het boek De Loosdrechtse Porseleinfabriek boven water gepresenteerd. Het boek is uitgegeven door de Historische Kring Loosdrecht (HKL). In het rijk geïllustreerde boek staat de zoektocht naar de porseleinfabriek beschreven. De opgravingen en de vondsten die de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) deed. Om het vijfendertigjarig jubileum te vieren gaf de HKL een exemplaar aan alle circa negenhonderd leden.

Museum Princessehof

In het Nationaal keramiekmuseum het Princessehof in Leeuwarden is vanaf 22 april tot en met 29 oktober 2007 de expositie 'Pretty Dutch' (Hollands porselein uit de 18e eeuw en hedendaagse reflecties) .  'Pretty Dutch' is een tentoonstelling over het in Loosdrecht, Weesp, Ouder Amstel, Nieuwer Amstel en Den Haag geproduceerde porselein. Daarnaast wordt de lijn tot heden doorgetrokken. Er wordt ook werk van de afgelopen tien jaar tentoongesteld, gemaakt door hedendaagse kunstenaars, die zich lieten inspireren door het oude porselein.

Het Princessehof vroeg aan SLOP of de Stichting bereid was om delen van de collectie voor de tentoonstelling Pretty Dutch uit te lenen. SLOP was daartoe bereid. In totaal werden er zestig stukken uit de SLOP collectie in een speciale luchtgeveerde vrachtauto in Loodrecht opgehaald en naar Leeuwarden gebracht.

Kasteel Sypesteyn

In Kasteel Sypesteyn is de tentoonstelling Tijdloos aan Tafel te bewonderen.

Er wordt een kijkje door de eeuwen heen gegeven. Hoe men in de 16e eeuw tafelde, welk porselein er in de 17e eeuw op tafel werd gezet, gevolgd door de luxe van de 18 de eeuw tot het moment dat koningin Emma in Sypesteyn op theevisite kwam.

Het pièce de résistance is natuurlijk het beroemde Hollandse porselein. Er wordt getoond wat er allemaal op tafel gezet werd: van terrines (voor vloeibare spijzen) tot gedekselde botervlootjes, mosterdpotjes, slabakken, porseleinen lepels, visschotels, 'assietten' (dubbele borden) etc. etc. Op fraai damast met gesteven servetten.

bron
WWK
foto
Sypesteyn
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
25 gr.
windkr. 2