Rik Jungmann

---

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Dode Vogel: melden bij de Politie

Wijdemeren, 6 maart 2006

Wat moet u doen als u een dode vogel ziet? Melden bij de politie.

Persbericht

Vogelgriep: wat te doen als u dode vogels ziet?

De gemeente Wijdemeren krijgt via het Servicemeldpunt veel telefoontjes over het aantreffen van dode vogels. Met de dreiging van vogelgriep is goede voorlichting over het omgaan met dode vogels belangrijk. Hieronder leest u wat u kunt doen als u een dode vogel aantreft. En ziet u een dode zwaan, eend, gans, meeuw, roofvogel of reiger? Blijf er af en bel de meldkamer van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek; 0900 - 8844 .

Als u één of enkele dode tuinvogels (zoals mus, spreeuw, roodborst) vindt, dan kunt u ervan uitgaan dat er niets bijzonders aan de hand is. In het voorjaar sterven veel vogels verzwakt door de winter. Laat ze gewoon liggen en hou huisdieren uit de buurt. Als ze in uw tuin liggen, kunt u ze opruimen door ze te begraven of verpakt in een plastic zak in de afvalcontainer te doen. Draag wegwerp- of plastic handschoenen uit hygiënisch oogpunt. Heeft u gewonde of dode dieren wel aangeraakt; was uw handen grondig met dettol of zeep. Gewonde tuinvogels mogen gewoon naar een vogelasiel worden gebracht.

Melden en afblijven!

Sommige vogelsoorten zijn extra gevoelig voor de vogelgriep. Als u een dode (of zieke) zwaan, reiger, gans, eend, meeuw of roofvogel tegenkomt, dan heeft u te maken met een 'verdachte vogels'. Dan gelden de volgende regels:

  • Alle meldingen van verdachte vogels gaan naar de meldkamer van de regiopolitie Gooi- en Vechtstreek; 0900 - 8844 ;
  • De gemeente Wijdemeren ruimt geen dode vogels op;
  • Meldingen van verdachte vogels bij de gemeente Wijdemeren worden doorgegeven aan de meldkamer van de regiopolitie;
  • Vogels niet aanraken en huisdieren weghouden.

Het regionaal milieuteam van de Politie Gooi- en Vechtstreek zorgt voor afhandeling van de meldingen i.s.m. met AID en Voedsel- en Waren Autoriteit.

Meer informatie

Meer informatie over vogelgriep is te vinden op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: www.ministerielnv.nl . Ook kunt u contact opnemen met de website www.hetlnvloket.nl . Dit loket is bereikbaar voor vragen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur via het gratis nummer 0800 - 22 333 22.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Naar volgende bericht