Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Zuidsingel: veel weerstand

Kortenhoef, 26 januari 2006

In de Dobber in Kortenhoef werd vanavond de tweede inspraakavond over de herinrichting van de Zuidsingel gehouden. Het plan ondervond veel weerstand.


Hoge opkomst

De opkomst in de Dobber was ongeveer even hoog als de eerste keer. Naar schatting honderd tot hondertwintig bewoners van de Zuidsingel hadden zich verzameld om commentaar te leveren op de plannen die het gemeentebestuur ontwikkelde. De avond werd voorgezeten door wethouder Wim Neef. Onder de toehoorders waren raadsleden van de VVD, het CDA en DBW. D66, GL de PvdA en DBL waren er niet. Wel was collega-wethouder Ties Hagen (PvdA) aanwezig.

Te weinig parkeergelegenheid

Omdat de Zuidsingel een lange straat is, werd het plan in stukken behandeld, beginnend bij de Emmaweg en eindigend bij de Hoflaan. Een algemene klacht, die bij ieder deel terugkwam, was dat het aantal parkeerplaatsen in de nieuwe situatie drastisch verlaagd is. Waar op de meeste plaatsen nu langsgeparkeerd wordt, is in de nieuwe plannen parkeren beperkt tot parkeerhaventjes van drie plaatsen waarvan er één of twee per blok huizen geprojecteerd zijn. Omdat dit volstrekt onvoldoende is zal wildparkeren een noodzaak worden denkt de zaal..


Grasstrook is hondenpoepbak.

Geen grasstrook

De brede grasstrook tussen trottoir en de weg riep veel weerstand op vanwege de overlast van hondenpoep. In geuren en kleuren beschreef een bewoner hoe hij eerst zijn kind had gereinigd en daarna zelf in een hondenbolus stapte. En dat bij de smalle grasstrook die er nu ligt. Ook werd er over stank geklaagd. Hij kreeg applaus van de zaal.

Geen discussie was er over de geplande verkeersdrempels. Deze of gene vond die overbodig, anderen niet. Onderwerp van discussie waren ze niet.


Veel discussie.

Fysiotherapie en vutters

Veel aandacht ging uit naar de aansluiting van La Traviata op de Zuidsingel. daar is het aantal parkeerplaatsen teruggebracht. Dat leidde tot heftige reacties van de aanwonenden. Toen door een medewerker van de gemeente werd gesteld dat de bezoekers van de fysiotherapie overdag komen en de bewoners dan naar hun werk zijn, ontstond een klein opstandje onder de vutters en gepensioneerden die daar in grote aantallen wonen en wel thuis zijn. Veel bergip leken de bewonersklachten van de zijde van de woordvoerders van de gemeente niet te ontmoeten.

Kiss and Ride

Ook ter hoogte van de Antoniusschool laaide discussie op. Er komen twee z.g. kiss and ride stroken waar ouders hun kinderen kunnen afzetten. Juffrouw Marjan van de Antoniusschool betoogde dat alleen de kleintjes met de auto gebracht worden en dan door de ouders naar binnengebracht tot in de school. Het idee dat een auto stopt, de deur opengaat en het kind zelf naar school loopt werd door haar naar het rijk der fabelen verwezen. Ook het verdwijnen van de zebra's bij de school en de Fuik stuitte op veel onbegrip.

Laat het zo als het is

Tussen de Juilianawegen de Hoflaan concentreerde de discussie zich op het gebrek aan parkeerplaatsen en het verdwijnen van het fietspad. Bij ieder deel dat behandeld werd, kwam de klacht dat er onvoldoende parkeerplaatsen zijn, terwijl dat nu geen probleem is. Een aantal bewoners pleitte ervoor om het geld van de herinrichting lekker in de zak te houden en aan iets anders te besteden, omdat men heel tevreden is met de huidige situatie. Dat leidde tot klaterend applaus uit de zaal.

Duurzaam Veilig Credo

Er werd veel irritatie opgeroepen door het voortdurend gebruik van de term Duurzaam Veilig van achter de tafel. In plaats van in te gaan op bezwaren van bewoners werd er bij voortduring gesteld dat dat nu eenmaal zo moet van Duurzaam Veilig. Bijvoorbeeld dat het fietspad moet verdwijnen. Van Duurzaam Veilig moeten de fietsers de weg op om als snelheidsremmers van de auto's te fungeren. Ook bij de discussie over het verdwijnen van de zebrapaden werd dezelfde argumentatie gebruikt. Het moet nu eenmaal van Duurzaam Veilig... Wethouder Neef voelde de sfeer in de zaal aan en nam de hardheid van de standpunten regelmatig wat terug. De mate van begrip en welwillendheid van de zaal nam desondanks zienderogen af. UIteindelijk leidde dat tot een stemming in de zaal, daartoe opgeroepen door juffrouw Marjan. Tachtig procent van de handen ging omhoog voor behoud van het fietspad.


Bob de Graaf vergelijkt de Zuidsingel met een ader
waar cholesterol aan wordt toegevoegd.

Verkeersaders en cholesterol

Bob de Graaff had een stuk voorbereid dat hij voorlas. Hij vergeleek de Zuidsingel met een verkeersader waar het gemeentebestuur cholesterol aan toevoegt (lees problemen maakt, waar die nu niet zijn). "Een arts die dat zou doen wordt zijn handelingsbevoegdheid afgenomen." Er werd veel gelachen om zijn proza. Na afloop kreeg hij een daverend applaus van de zaal.

Conclusie

De conclusie van de avond is dat het nu voorliggende plan niet door de bewoners geaccepteerd wordt. Met name de teruggang in het aantal parkeerplaatsen en het verdwijnen van zebra's en fietspad ontmoet grote bezwaren. De drempels worden geaccepteerd. Bij de kiss and ride stroken bij de Antoniusschool worden vraagtekens gezet. Het vervangen van de bomen door iepen die 20 meter hoog worden, kreeg niet heel veel aandacht van de zaal.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Harde wind Naar volgende bericht