Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Dode Eind kost veel geld

Kortenhoef, 15 februari 2006

De problematiek aan het Dode Eind in Kortenhoef kostte Wijdemeren in 2004 182.000 euro. In 2003 werd al 118.000 euro uitgegeven. En er komt meer.

Simone Stevens geeft vandaag in de Gooi een opsomming van de kosten die de gemeente Wijdemeren de twee jaar gemaakt heeft aan het oplossen van het conflict aan het Dode Eind in Kortenhoef. De kwestie is een erfenis van het college en een meerderheid van de 's-Gravelandse gemeenteraad eind jaren negentig.

De kosten werden gemaakt als gevolg van een uitspraak van de Raad van State op 11 juli 2003. Deze stelde de omwonenden van de woonschepenhavens Maarten Fokke en De Krakeelakker na jarenlange procedures in het gelijk. De gemeente 's-Graveland stemde er eind jaren negentig in toe dat van jachthavens woonschepenhavens werden gemaakt met toestemming van de provincie onder de provinciale woonschepenverordening.

Gemeente en provincie stemden toe in de aanleg van de havens zonder het bestemmingsplan te wijzigen. Dat leidde echter tot bezwaren en tal van procedures van de omwonenden, die uiteindelijk in 2003 door de RvS in het gelijk werden gesteld. Deze sprak uit dat provincie en gemeente ten onrechte de woonschepenverordening in combinatie met het bestaande bestemmingsplan zodanig toegepast hadden dat er geen bestemmingsplan- wijziging nodig was geweest. Die had er wel moeten komen vond de RvS.

Ingewikkelde zaak

Daarop moest Wijdemeren in principe handhaven en de woonschepen verwijderen. De omwonenden stemden er daarop in toe dat de woonschepen mochten blijven liggen, maar onder een aantal harde voorwaarden. Het aantal woonschepen moest teruggebracht worden. Onder die voorwaarden was ook de eis dat een parkeerterrein, dat in 2001 door het college van 's-Graveland (De Kloet, Neef, Kozijn), buiten medeweten van de raad, aan De Krakeelakker verkocht was, weer openbaar zou worden. (Toen de raad in 2001 overigens hoorde dat het terrein al door het college verkocht was, stemde deze daar in overgrote meerderheid mee in.) Wijdemeren moest het terugkopen voor ruim 4.000 euro. Ook moest Wijdemeren water kopen en verkopen. Over de aankoopkosten van de parkeerplaats is nog een conflict tussen de gemeente en De Krakeelakker. Daarover wordt een uitspraak gevraagd aan de kantonrechter in Hilversum.

Juridische en externe kosten

De grootste kostenposten zitten in de inhuur van advocaten en externe adviseurs gedurende de jarenlange procedures en tijdens de onderhandelingen met alle partijen. Ook zijn er ambtelijke kosten en kosten voor een stedebouwkundig bureau voor het maken van het postzegelbestemmingsplan voor het Dode Eind.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Harde wind Naar volgende bericht