Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Bomenkap Leeuwenlaan nodig

Wijdemeren, 5 februari 2006

Martin Stevens uit Kortenhoef nuanceert het bericht over de bomenkap langs de Leeuwenlaan.

Reactie

Over bomenkap Leeuwenlaan

Dat artikel was wat kort door de bocht. Net alsof 1 droge zomer die beuken om zeep helpt. Het ligt wat genuanceerder.

De beuken langs de leeuwenlaan zijn 150 jaar oud. Dat is oud voor een beuk in ons land. Ze zijn er wel ouder, maar die staan op gunstige plekken. Met voldoende ruimte voor de oppervlakkige wortels. Die ruimte hebben ze langs een weg niet. En moet je nagaan hoe lang ze al te lijden hebben van die weg. Vroeger een grind en puinverharding. Een paardentrambaan heeft er gelegen. Toen een stenen verharding in diverse soorten. Asfaltering, aanleg van twee fietspaden....  Allemaal gepaard gaand met oppervlaktebewerkingen die ten koste gaan van de wortels (een beuk gaat nauwelijks de diepte in zoals een eik of linde wel doet)
Daarnaast krijg je dan ook nog een wegbeheerder die de hele bovenlaag naast de fietspaden schoonschraapt en daarmee het fijnmazige haarwortelnet daar vernietigde (een paar jaar geleden, maar ook nu is er weer geschraapt) Voeg daarbij zout, aanrijdingen en zonnebrand op de stam door wegvallen van buurbomen.. dan is het nog een wonder dat ze het 150 jaar hebben uitgehouden!

Het is te hopen dat Natuurmonumenten besluit om veel te kappen zoadat er weer een neiuwe laan geplant kan worden. Niet dat geneuzel van een paar kappen en boompjes tussenplanten en over een paar jaar weer een paar. Zo'n laan vraagt om een goede aanpak, niet om pleisterwerk zoals de 's-Gravelandseweg in Hilversum.

Martin Stevens
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht