Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Varia uit de Raad

Wijdemeren, 3 februari 2006

Over piepers, bomen, dwangbevelen, Brugchelen, Westerveld, Gooistad en meer uit de raad van gisteren.

Piepers

Burgemeester Don Bijl reageerde op het bericht dat de piepers van de brandweer in 's-Graveland niet goed werken. Hij bevestigde dat. Er komt een extra mast in Weesp die dat probleem moet oplossen.

Bomen

De heer Croese sprak in namens de Stichting Bescherm Natuur en Dorpsgezicht in oprichting. Hij wees erop dat de bomen in een beschermd dorpsgezicht (Noorder- en Zuidereind) gevrijwaard moeten blijven van parkerende auto's omdat die de levensduur van de boom bekorten.

Scouting

De heer Veldman van scouting Klaas Toxopeus in Kortenhoef sprak in over de deplorabele staat waarin de gebouwen van de groep, aan De Kwakel, verkeren. Er is een soort vicieuze cirkel ontstaan. De grond moet gesaneerd worden en er moeten nutsvoorzieningen aangelegd worden. De scouting wil daarna een nieuw gebouw neerzetten. Men heeft een sponsor voor het nieuwe gebouw (VSB bank) die de helft wil betalen, als de gemeente de andere helft betaalt. Die moet daar een besluit over nemen. Tot dat moment wordt met dekzeilen geprobeerd de gebouwen droog te houden. Wethouder Bert Nagel vindt het de morele plicht van de gemeente om er wat aan te doen.

Dwangbevelen

De heer Ridder van Jachthaven De Wijde Blik aan het Moleneind in Kortenhoef heeft het gehad met de gemeente. Er is een woonark bij hem neergelegd die bij de Krakeelakker vandaan komt in het kader van de afspraken die daar gemaakt zijn. Als tegenprestatie mocht hij zijn jachthaven en de werf uitbreiden. Daar begon hij aan, maar de gemeente heeft hem tot twee keer toe met een dwangbevel en dreigen met een boete van € 100.000 gedwongen te stoppen met de werkzaamheden. Beide keren kwam de zaak voor de rechter waar de gemeente in het ongelijk werd gesteld. "Ik wordt belaagd door de gemeente, maar er gebeurt niets. Mijn geduld is op. Kom uw afspraken na!" In antwoord op zijn klacht reageerde burgemeester Don Bijl dat hij op de hoogte is van het dossier, maar dat er ook een andere kant aan zit. Welke vermeldde hij niet.

Woonvisie

Er werd gedebatteerd over het rapport dat de gemeente liet opstellen over de woningbehoefte. Sommige partijen vonden de uitkomst weinig verrassend. Andere waren blij dat het nu onderzocht is. De nood is hoog, maar de gemeente heeft geen grondpositie en kan daarom vrijwel niets doen. Om er wel wat aan te doen is er personeel nodig dat er niet is. (De historische woorden van wijlen Jan Schäfer, wethouder Volkshuisvesting van Amsterdam, schoten in gedachten. "In gelul kun je niet wonen.":sprak deze twintig jaar geleden. Met excuses voor deze spontane associatie... red.)

Brugchelen en Westerveld


Gert Zagt, Brugchelen nog niet getekend?

De contracten voor de verkoop van Huize Brugchelen zijn nog steeds niet getekend. Gert Zagt (DBL) vroeg hoe dat kan. Wethouder Bert Nagel antwoordde dat koper (WBV Gooi- en Omstreken) en Auxilium er nog niet uit zijn. Dat leidde tot verbazing, zeker ook bij Els Kruijt (VVD). "Dat klopt niet!" :riep zij uit. "De gemeente verkoopt toch? Wat heeft Auxilium er mee te maken? Wethouder Nagel legde uit dat Auxilium de mensen die nu in Brugchelen zitten daar wil laten zitten. Daarom is er ook overeenstemming tussen de WBV en Auxilium nodig, maar de directeur van Auxilium is op dit moment niet beschikbaar. Helemaal duidelijk was de uitleg niet.

De verkoop van Westerveld loopt stroef. Ook daar vroeg Gert Zagt (DBL) naar. Wethouder Nagel verklaarde dat er acht gegedigden waren om het oude gemeentehuis van 's-Graveland te kopen. Vier daarvan voldeden niet aan de eisen die de gemeente stelt. Vier wel. Hij vroeg geduld. Gert Zagt wees erop dat er per maand een renteverlies van € 11.000 wordt geleden "iets waar de peueterspeelzalen een gat voor in de lucht zouden springen". Lia Moote (PvdA) sprong hier in de discussie en beschuldigde Zagt op hoge toon van verkiezingsretoriek. Ook gedurende de rest van de vergadering reageerde de PvdA fractie regelmatig zeer geprikkeld op uitspraken van andere partijen (zie het verslag van de discussie over de PSZ.)

D66 over Gooistad


Felix Flameling (D66), toch tegen Gooistad.

Bij de behandeling van de brief van het college over de herindelingen nam Felix Flameling (D66) zijn standpunt daarover terug. Eerder had hij verklaard voor Groot Gooistad te zijn. Omdat Hilversum onder druk van de raad het standpunt had teruggedraaid, deed hij dat ook. Zijn opvolger in de raad, Nanne Roosenschoon had al eerder verklaard tegen Gooistad te zijn in reactie op de eerdere uitspraken van Flameling.

(Het leek een beetje op D66 in het grote Afghanistandebat dat vandaag de media volkomen beheerste. D66 zette hoog in, dreigde zelfs met een kabinetscrisis. De D66 ministers sprongen als kikkers uit de kabinetskruiwagen, sprongen er weer even snel in terug en verklaarden daarop dat zij nooit uit de kruiwagen waren geweest. Er gebeurt uiteindelijk niets, nadat de kamer in grote meerderheid voor de missie stemde. Maar dit terzijde. red.)

De vergadering werd om 23.34 afgesloten, nadat alle voorstellen van het college zonder hoofdelijke stemming waren aangenomen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht