Rik Jungmann

---

Ingezonden Brief
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

PvdA over Gemeentehuis

Wijdemeren, 9 juli 2005

Ook de PvdA zond haar bijdrage in het debat over het gemeentehuis, opdat u zelf kunt beoordelen waarom de partij afweek van haar verkiezingsprogramma en voor Rading 1 koos.

Ingezonden Brief

Geachte redactie,

De PvdA heeft in haar bijdrage in de raadsvergadering haar argumenten naar voren gebracht waarom onze fractie heeft gekozen voor de aankoop van Rading 1 en niet zoals in het verkiezingsprogramma van nov. 2001 staat, bouwen op Brugchelen. Een aantal mensen verwijten ons deze ommezwaai.

Alsof politiek iets statisch is, en er niet in de loop der tijd verandering van mening kan plaatsvinden. Deze verandering moet dan natuurlijk wel met argumenten omkleed zijn en moet een discussie hierover niet uit de weg worden gegaan. Ik heb met onze bijdrage in de raadsvergadering van afgelopen donderdag uitleg gegeven over onze beweegredenen voor deze keuze.

Ik verzoek u om mijn bijdrage op de website te plaatsen zodat de lezers kennis kunnen nemen van onze bijdrage en argumenten. Ik vraag u dat ook omdat te makkelijk grote woorden als kiezersbedrog worden gebruikt. Uit onze bijdrage moge blijken dat hiervan geen sprake is en dat we de belangen zorgvuldig hebben afgewogen en dat we op grond daarvan tot andere inzichten zijn gekomen die hebben geleid tot dit standpunt.

Vriendelijke groeten, Lia Moote


Voorzitter,

De fractie van de PvdA is vanaf het begin voorstander geweest om het gemeentehuis te vestigen in het midden van de gemeente Wijdemeren n.l. in 's-Graveland. Daarom waren wij ook grote voorstanders van de aankoop van Brugchelen.

Als tijdelijke huisvesting diende Rading 1 zich aan, en bij de bespreking van het plan van aanpak werd door wethouder Hagen opgemerkt dat bij het onderzoek naar definitieve huisvesting alle opties, dus Brugchelen, Wersterveld en Rading 1 zouden worden betrokken. Dit nog tot grote verbazing van mij, de hr Zagt heeft dat al eerder opgemerkt. Bij het opstellen van het programma van eisen, waarin een klankbordgroep vanuit de raad was betrokken, werden de drie opties gelijk behandeld en bleek Rading 1 ook een geschikte locatie te zijn voor definitieve huisvesting.

Voor onze fractie is de financiële situatie van de gemeente een belangrijke leidraad en onze fractie is dan ook van het uitgangspunt “het moet Brugchelen worden” naar het uitgangspunt “we kiezen voor de goedkoopste optie” gegaan. Dat is ook wat de burger van ons vraagt. De burger wil een gemeentelijk apparaat dat adequaat reageert en service verleent in een gemeentehuis waar ze vriendelijk worden ontvangen en te woord worden gestaan. Een dergelijk huis is Rading 1.

Zoals opgemerkt in de stukken is het aankoopbedrag van € 6.750.000, het omslagpunt voor wat betreft de vergelijking in kosten bij nieuwbouw op Brugchelen.

De fractie van de PvdA geeft de voorkeur aan Rading1 ook om de volgende redenen;

Na de samenvoeging is men in dit huis jaren bezig geweest de boel op orde te krijgen en is er een grote inhaalslag gemaakt, die zou worden verstoord als alles weer op zijn kop moet omdat er verhuisd moet worden, daarmee is de burger niet gediend.

Het programma van eisen kan nog naar beneden worden bijgesteld en worden getemporiseerd.

EEN NIEUWE RAADSZAAL / TROUWZAAL! Hoeft voor ons niet, het democratische proces verandert er niet door. Aanpassingen die moeten, zoals het archief dienen wel te worden uitgevoerd. Hierdoor zal/kan het financiële plaatje Rading 1 gunstiger uitvallen.

De bereikbaarheid van het gemeenthuis voor de inwoners van Wijdemeren, moet wellicht als de buurtbus komt te vervallen opnieuw voor een aantal kernen worden geregeld. De huidige taxiservice en de haal- en brengservice maken onderdeel uit van die bereikbaarheid.

Voorzitter, er wordt door DBW gesproken over een te houden referendum over dit onderwerp, wij hopen en gaan er ook vanuit dat niemand van de raadsleden en de burgers in de verkiezingsstunt van deze partij trapt. Maandenlang praat men mee over het programma van eisen zonder één woord te opperen over een referendum en nu het definitieve besluit moet worden genomen, een keuze die niet bevalt, komt als een duveltje uit een doosje het referendum . Navraag leert ons trouwens dat met het intrekken van de tijdelijke referendumwet de mogelijkheid van het nu houden van een referendum is vervallen.

Doordat we kiezen voor Rading1 kan ook Brugchelen worden verkocht.

Wij vragen het college bij de verkoop van Westerveld en Brugchelen (samen bij voorkeur) te proberen de trouwlocatie indien mogelijk te behouden en als dat mogelijk is die ruimte ook te benutten voor culturele doeleinden t.b.v. 's-Graveland en Kortenhoef.

  • Wij stemmen in met het voorstel Rading 1 aan te kopen voor het bedrag van € 6.750.000,-
  • De locatie Brugchelen te verkopen
  • Het globale programma van eisen op dit moment voor kennis aan te nemen
  • De rapportage “haalbaarheidsstudie” strikt vertrouwelijk te blijven behandelen.

En dit laatste moet gelden voor alle leden van de raad en voor het college.

Voorzitter, de wethouder die hiervoor verantwoordelijk is, is wegens ziekte niet aanwezig. Wij willen dhr. Hagen feliciteren met dit resultaat en wensen hem een snelle terugkeer toe.

Lia Moote fractievoorzitter
PvdA-fractie Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Half bewolkt Windstil 21º Naar volgende bericht