Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Bart Kay wint Palingroken

Kortenhoef, 4 september 2004. In een nek aan nek eindstrijd heeft Bart Kay uit Den Oever het zonovergoten Nederlands Kampioenschap Palingroken in Kortenhoef vanmiddag gewonnen.


Links Bart en rechts Harm Kay. In 2001 won Harm, dit keer won Bart.

Juryvoorzitter Wim Kozijn zei bij de prijsuitreiking dat de kwaliteit van de gerookte paling over het geheel stukken beter was dan vorig jaar en dat de laatste zestien zo dicht bij elkaar lagen dat zij eigenlijk allemaal een beetje winnaar zijn. Toch werd Bart Kay uit Den Oever weer kampioen. In 2001 werd hij samen met zijn broer Harm ook kampioen bij het NK Palingroken in Kortenhoef.

De uitslag

Nr. Naam Plaats Punten
1. Bart Kay Den Oever 225
2. J. Jonker Monnickendam 222
3. F de Jaeger Volendam 218
4. Wim Wijsman Amersfoort 217
5. Jan Peerdeman Hem 214
       
  Beste presentatie    
  Cor Jansen Putten  

Nummer 2, de heer J. Jonker

Nummer 3, F. de Jaeger

De winnaar van de prijs voor de beste presentatie, Cor Jansen uit Putten.

In de feesttent wordt de uitspraak van de jury met enthousiasme begroet.

102 Rokers

Het veld bestond uit 102 rokers die met de wedstrijd meededen. Tachtig procent daarvan schreef zich voor de wedstrijd in via de website van de Vechtplassen Palingrook Commissie, de VPC. De keuringsdienst van waren deed grondig onderzoek en was vol lof over de manier waarop het evenement georganiseerd was, waar de VPC op zijn beurt weer erg blij mee was.

's Morgens voor tienen werd gemerkte wedstrijdpaling uitgereikt aan de deelnemers. Iedere deelnemer kreeg 10 palingen. Acht daarvan waren geschikt om te roken, twee waren dat niet. Een kenner kon ze er zo uit halen. Een extra test om de deskundigheid van de rokers op de proef te stellen. Rond vier uur moest de gerookte paling ingeleverd worden bij de jury.

De jury bestond dit jaar uit Wim Kozijn (voorzitter, ex-burgemeester 's-Graveland)), Dries van den Berg (palingspecialist), Aalt Klaassen (palingspecialist), Maarten Mens (Productschap Vis en Visbureau), Hans Mostert (scheidsrechter), Ties Hagen (wethouder Wijdemeren), Menno Loohuizen (bestuurslid VPC) en Erik de Boer (meesterkok van De Nederlanden in Vreeland).

Jurering

Bij de start van de jurering werd Ties Hagen meteen ingewijd. "Jij bent een nieuweling. Kijk zo vermink je paling." :sprak Dries van den Berg tot het op dat moment nog wat onwennige nieuwe jurylid. Hij wees daarbij op één van de 102 schaaltjes waar ieder drie palingen op lagen. De eerste schifting van de aangeboden paling ging zeer snel. "Hier zit nog bloed in. Deze is krom als een discus. Deze is gebarsten. Deze is te licht." Dat waren de kwalificaties waarmee 75% snel werd uitgeselecteerd en afgevoerd. Daarna werd de jurering lastiger en lastiger. Er werd nog eens gekeken. Paling werd gefileerd en geproefd, En nog eens geproefd. Daarbij werd gekeken naar het mondgevoel van de paling, de textuur en de algemene eerste indruk van de paling. Toen de nummer één gevonden was, stelde voorzitter Wim Kozijn voor om nog een ronde te proeven om er zeker van te zijn dat dit de enige echte nummer één was. Het bleek dat de jury unaniem in zijn oordeel was.


Dries van den Berg op de knieën.
Alle paling is uitverkocht!

Op een zeker moment werd jurylid Dries van den Berg even uit zijn werkzaamheden gehaald. Hij had voorspeld dat de hoeveelheid ingeslagen paling nooit verkocht zou worden voor het goede doel SOS Kinderdorpen. Op het moment dat alle paling wel uitverkocht bleek te zijn, ging hij spontaan op zijn knieën voor de dames die deze prestatie geleverd hadden. Het leverde SOS Kinderdorpen een cheque van 1050 euro op.


SOS Kinderdorpen ontvangt uit handen van VPC voorzitter
Yvonne van den Brand (rechts) een cheque van 1050 euro,
de opbrengst voor het goede doel.
Op de voorgrond applaudisseert Wim Kozijn.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd gedaan door acteur Arnold Gelderman, bekend van vele stemmen bij films en te zien in de serie Het Glazen Huis die vanavond start. Hij vergeleek paling met een vrouw. Ze moet er goed uit zien en ze moet de goede vorm hebben. Achtereenvolgens reikte hij de prijzen uit aan Cor Jansen (beste presentatie). en de winnaars van vijf tot en met nummer één. Een dolgelukkige Bart Kay nam de eerste prijs in ontvangst.

TV Utrecht

Zowel tijdens de jurering als bij de prijsuitreiking was een ploeg van RTV Utrecht aanwezig om opnamen te maken. Zij waren bij wijze van uitzondering even de grens overgestoken. Omdat wij in Wijdemeren alleen TVNH kunnen ontvangen is dat programma hier niet via de kabel te zien. Via internet moet het wel kunnen. Op dit moment staat echter nog een programma van 3 september over houthakken op de website. Misschien morgen of overmorgen. U kunt het proberen via de website van TV Utrecht.


. ZonnigWindstil25º Naar volgende bericht