Rik Jungmann

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Eerst IJs en dan Politiek

Wijdemeren, 18 november 2004. Het aantal bezoekers van de Wijdemeerse Webkrant is een hele aardige maatstaf voor wat de lezers bezig houdt. Gisteren was een topdag.

Het is altijd aardig om te zien wat externe factoren doen met het aantal bezoekers van de Wijdemeerse Webkrant. Er zijn hoogtijdagen en er zijn slapteperioden. Er is zelfs een wekelijks dieptepunt.

IJs: Een absolute topper

Het recordaantal bezoekers op één dag was 575. Dat gebeurde op 10 januari 2003. Het was toen prachtig weer en de ijsbanen in Wijdemeren waren open. Voor veel mensen (juist van buiten Wijdemeren) een reden om even in de Webkrant te kijken naar de toestand van het ijs en de situatie rond de ijsbanen. Enkele weken daarvoor, rond 10 december 2002 gebeurde hetzelfde. Ook toen hadden we een korte ijsperiode. Het jaar daarvoor liep het aantal ijslezers ook op in de periode 16 tot 21 januari 2001.

Politiek: Een goede tweede

Andere dagen met iets lagere en wat meer gespreide pieken komen de dag nadat er iets in het dorp is gebeurd, vooral in de lokale politiek. Bijvoorbeeld verkiezingen (Uitslag: 8 november 2001, Strijd om wethouderszetel DB: ook 8 november 2001 (de ontknoping kwam na twee jaar. red.)), of als er zich iets spannends in het gemeentebestuur afspeelt, zoals eergisteren. Ook gisteren liep het aantal lezers sterk op, op zoek naar het nieuws over de crisis.

Grote Evenementen: De derde plaats

Voor grote evenementen als braderieën, gondelvaarten, hardloopwedstrijden, etc. geldt dat ook die een verhoging van het aantal bezoekers veroorzaken. Meestal geven die echter een nog gespreidere piek te zien. Kennelijk ijlt de wens om even te kijken in dit geval wat langer na.

Vakantie: Slapte

Slapteperioden zijn de zomer en met name de zomervakantie. In die periode zakt het aantal bezoekers wat in. U bent weg, of u zit lekker lang buiten in de zwoele zomeravonden.

De dag in de week waarop u altijd andere dingen doet (of te doen heeft) is de zaterdag. Boodschappen doen, vrienden bezoeken, stappen of naar de bioscoop gaan. U heeft op zaterdag even andere prioriteiten. En dat is logisch. Zaterdag is de dag in de week met de minste lezers.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht