Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Co stopt met Politiek

Kortenhoef, 18 november 2004. Simone Stevens van de Gooi- en Eemlander sprak 'the day after' met de weggestuurde wethouder Co de Kloet van DBW. Over passie in de politiek, de regie van het CDA en het verschil tussen Loosdrechtse en 's-Gravelandse politiek.


Co de Kloet

In 1970 begon hij in de lokale politiek voor de PvdA. Toen was hij 38. Later, na zijn eerste motie van wantrouwen, kwam hij terug in de politiek voor Dorpsbelangen. Vele jaren lang. Dan weer als wethouder, samen met Gerard Torsing (CDA), dan weer als vlijmscherpe oppositieleider, die burgemeester Wim Kozijn het bloed onder de nagels haalde. Nooit te beroerd voor een omstreden uitspraak die veel stof deed opwaaien (kunstklootzakken), of een geintje, zoals de Hanja Maij-Weggen fanclub, waarvoor hij samen met Torsing een plaatje voor opnam.

Nu, na 34 jaar, werd er afgelopen dinsdag een abrupt einde gezet achter zijn politieke loopbaan. Hij zal het werk als wethouder missen. De contacten met de ambtenaren en het zoeken van oplossingen voor problemen. De Wijdemeerse raad zal hij niet missen. Die vindt hij te zwak. Hij houdt van het debat op het scherpst van de snede met politieke passie en dat mist hij in de Wijdemeerse politiek.

Bijvoorbeeld afgelopen dinsdag. Toch een emotioneel moment voor de hele raad en het college. De behandeling van de motie van wantrouwen vond hij van een akelige kilheid. Bovendien raakte het hem dat geen enkele collega wethouder, na twee jaar prima samenwerking, ook maar iets (ten gunste van hem) zei. Hij verklaart dan ook geen enkele ambitie te hebben om weer in de fractie van DBW te gaan zitten als daar een plek vrij zou komen. Hij zou zich niet thuis voelen in deze raad.

Het verschil tussen de Loosdrechtse en 's-Gravelandse politiek kenschetst hij ook. In 's-Graveland werd gestreden, het was theater en het bruiste, een afwijkende mening werd in zekere zin gewaardeerd omdat die het debat verlevendigde en de raadsleden scherp hield. Soms ook venijnig. In Loosdrecht was men dat niet gewend. Over DBL: "Dorpsbelangen Loosdrecht doet nog niet zo lang mee, ze zijn wat krampachtiger."


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktWindstil Naar volgende bericht