... ...

Rik Jungmann

Ingezonden brieven
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Voor en tegen Wapen

Wijdemeren, 29 maart 2004. Twee ingezonden brieven. Eén vindt het nieuwe wapen mooi, de ander vindt het niets. Over smaak valt toch te twisten.

ingezonden brieven

Het door mevrouw Van der Stroom voorgestelde wapen is zeer overladen. Een ingedreven punt met het volledige laatste wapen van 's-Graveland en daarbinnen nog eens een ingedreven punt met de tekens van 's-Graveland, Ankeveen en Kortenhoef. In het deel 'Loosdrecht' moet worden 'gevochten' om het schuinkruis nog een beetje fatsoenlijk ingepast te krijgen. Zowel Loosdrecht als Nederhorst den Berg zijn veelvoudig gedwarsbalkt, zij het in een andere vorm.

In zo'n geval kun je beter de oude wapens loslaten en met iets heel nieuws komen. Dat gebeurt wel vaker in nieuwe gemeenten, vooral in Duitsland. Het groen-zilveren wapen met rode schijven is een voortreffelijk geheel: de 'wijde meren' vormen een gemeenschappelijk element: de vele plassen en watergangen in dit veen-weidegebied, groen met waterstromen. Daarop vijf stippen voor de vijf dorpen -ook nog eens, voor de samenvoegingen BINNEN 's-Graveland- zo het gehele gebied vertegenwoordigend.

Als vlag kan dan gewoon een groen dundoek worden genomen met de drie golvende banen in wit, met de rode stippen. Beter is niet mogelijk.

Blijft wel staan, dat wellicht mevrouw Van der Stroom niet netjes is behandeld. Daarover spreek ik geen oordeel uit.

Ik hoop, dat het groene wapen nu snel verleend wordt.

Hans van Heijningen, Utrecht


Gemeentewapen of peutertekening?

Nu de peuters financieel al aan het kortste eind trekken moeten we ze niet nog meer plagen.
Maar ze moeten later toch ook trots op kunnen brengen voor het wapen van onze gemeente?
In het stukje van Rik Jungmann, over het ontwerp wat serieus overwogen wordt, staan rake bedenkingen. En terecht. Men legt een ladingdekkend en weloverwogen voorstel naast zich neer en neemt dit niemendalletje serieus?
Nee, ook hierdoor krijg ik weer een bijsmaak bij het functioneren van onze "uitvoerders" in het gemeentehuis............
Een ander ding wat me nu ook maar eens van het hart moet: men schijnt niet te weten dat de oude gemeente Loosdrecht uit veel meer buurtschappen was samengesteld met elk hun eigen cultuur!
Zo kennen we Oud Loosdrecht, Nieuw Loosdrecht, Muyeveld, Breukeleveen en eigenlijk ook De Horre.
Er is veel te regelen en van elkaar te leren.
Laten we aub proberen wel breedgedragen besluiten te nemen: laat de bevolking zich uitspreken over deze zaak. Gepasseerd station?
Ook dat is een steen des aanstoots bij de gemeente. Dergelijke eigenzinnige besluitvorming is ongewenst en zou door de daarvoor gekozenen harder bestreden dienen te worden.
We proberen te wennen aan "Wij"demeren maar achter dit wapen? Nee, daar kunnen "Wij" niet zomaar blij mee zijn.

Cor Lam, Oud-Loosdrecht.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil14º Naar volgende bericht