... |
Rik Jungmann |
Douwe van Essen |
Wijdemeerse Webkrant |
Hagen: aanvaring met VVD
Wijdemeren, 17 juni
2004. Vanavond vergaderde de commissie Bestuur & Middelen over de
jaarrekening 2003, de communicatienota en het burgerjaarverslag. De commissie werd kundig en strak voorgezeten door René Voigt (DBW) omdat Wim Voeten (CDA), de vaste voorzitter, met vakantie was.
Voor alle drie de onderwerpen oogstte het college lof. De lof kwam voor de jaarrekening voornamelijk van de zijde van KPMG. Voor de communicatienota en het burgerjaarverslag kwam de waardering van de raadsleden. Jaarrekening en Jaarverslag 2003.
De presentatie van deze stukken werd in eerste instantie gedaan door Theo Vernooy en Caroline Volte van KPMG. Zij gaven aan dat er in 2003 een aantal zaken sterk verbeterd zijn ten opzichte van 2002. Het resultaat, de rekening, was er dit keer vijf maanden eerder dan vorig jaar. Ook is de kwaliteit van het stuk sterk verbeterd. Toch is niet alles koek en ei. Ook KPMG bevestigt dat het college een probleem heeft om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Ook moeten de interne administratieve procedures aangescherpt worden, omdat de regelgeving daarover aangescherpt wordt. Wethouder Co de Kloet (DBW) relativeerde de opmerkingen van diverse raadsleden en de accountants. "Ik heb nog nooit een accountant meegemaakt die zei: "Alles is ideaal. U bent klaar.""
Over de problemen die ontstonden door de foute afvalstoffenheffing in de voormalige gemeente Loosdrecht verklaarde Theo Vernooy dat die fout niet vorig jaar is opgemerkt, omdat de accountants toen uitgingen van de gegevens van de accountant van de gemeente Loosdrecht. De vragen van de raadsleden aan het college waren technisch inhoudelijk van aard, maar het college en het hoofd Financiën, de heer Van Leeuwen, konden alle vragen bevredigend beantwoorden. De strengheid van voorzitter René Voigt bleek toen Felix Flameling (D66) zo vaak interrumpeerde dat het hem begon te vervelen. Hij zette de microfoon van Flameling gewoon uit om de beantwoording door wethouder De Kloet ongestoord te laten verlopen. Een unicum. Communicatienota. De communicatienota is een stuk dat alle aspecten en plannen van communicatie, intern en extern, behandelt. Van klachtenregeling tot website, van huis aan huis folders tot de beantwoording van brieven en emails en van dorpsavonden tot raadsinformatiesysteem. Ook promotie van Wijdemeren en een introductieavond voor nieuwe inwoners staan erin beschreven.
Wethouder Ties Hagen (PvdA) opende met een toelichting. Voor communicatie is in de begroting voorzien in 1 medewerker. Uit het bedrag voor communicatie wordt echter nog 0,8 medewerker extra bekostigd. Volgens Hagen het absolute minimum om de communicatie goed te laten verlopen. Unaniem waren alle raadsfracties het erover eens dat communicatie een sleutelrol speelt in het werk van de gemeente. Lia Moote (PvdA) verwoordde het zo: "Goede communicatie is de basis voor het functioneren van de democratie." Toch waren er ook kritische geluiden. Felix Flameling (D66) stelde vast dat de belettering van de auto's en de huisstijl toch weer via deze nota opgevoerd was, ondanks het feit dat de raad deze eerder had afgewezen. Voor Henk de Kloet (DBW) hoefde de promotie van Wijdemeren niet. Iedereen kent Loosdrecht en 's-Graveland en dat is voldoende, vond hij. De belettering van de auto's hoefde voor hem nu niet. Nelleke Schenkkan (GL) wees erop dat de besparing van de overgang van de lokale bladen naar de Gooi- en Eembode (12.000 euro) nu voor andere zaken wordt gebruikt. Wat haar betreft mag communicatie wel soberder, zoals eerder afgesproken alleen datgene wat wettelijk verplicht is. Het onderhoud van de website mag van haar wel naar de afdeling automatisering.
Gert Zagt (DBL) was nog duidelijker. Gezien de slechte financiële positie van de gemeente zal ook communicatie niet aan bezuinigingen ontkomen wat zijn fractie betreft. Hij wilde de communicatienota dan ook niet zijn zegen geven, maar stelde het oordeel uit tot in de raad van begin juli. Els van Hall (VVD) viel hem bij. Er moet bezuinigd worden stelde zij. Met 1 medewerker moet het ook kunnen denkt zij. Zij wees erop dat het Wijdemeren Journaal nog steeds niet overal bezorgd wordt. "Dat kan niet. Er staan bestemmingswijzigingen en bouwplannen in. Als mensen bezwaar willen maken, dan moeten ze die informatie krijgen." Wethouder Ties Hagen hield voet bij stuk.
Hij hield vast aan 1,8 medewerker omdat die formatie al krap is. Ook de
belettering vond hij nodig. Als voorbeeld noemde hij de auto's van de
gemeente die voorzien zijn van de wapens en teksten van de oude gemeenten.
Ook liet hij folders zien die gemeenten uitreiken op een carrierebeurs.
Prachtige glansfolders met mooie foto's van andere gemeenten en een geel
fotokopietje van Wijdemeren. "U denkt toch niet dat een ambtenaar hier zo
wil komen werken."
"Ik ga nu even aan politiek doen. De VVD roept wel altijd dat er bezuinigd moet worden, maar u zegt nooit hoe. Waarom zegt u nu niet gewoon dat u tegen deze nota bent en aanvaardt u de consequenties." Els van Hall, uitgedaagd door Hagen, wilde dat daarop wel bevestigen. "De formatie moet 1 medewerker zijn en wij aanvaarden alle consequenties daarvan. Ik had misschien duidelijker moeten zijn. Bij deze dan alsnog." Voorzitter Voigt concludeerde dat de nota in de raad van begin juli uitbundig bediscussieerd zal worden. Geen hamerstuk dus. Burgerjaarverslag. Het burgerjaarverslag is sinds kort wettelijk verplicht. Het wordt geschreven door de burgemeester die daarin vertelt wat er het afgelopen jaar tot stand is gebracht en hoe.
Iedereen vond het een goed stuk. Gert Zagt (DBL) vond het zelfs zo goed dat hij wilde dat zijn leden het zouden lezen, opdat ze een beeld krijgen van wat de gemeente allemaal doet en hoe ingewikkeld dat is. Die opmerking ontlokte Felix Flameling (D66) de weinig democratische opmerking: "Lees het voor op je ledenvergadering, dan hou je ze stil..." Els van Hall informeerde hoe vaak het verslag vorig jaar is opgevraagd. Dat bleek volgens het antwoord van Don Bijl zowel in Wijdemeren als elders vrijwel nihil te zijn. Het gevoel bekruipt je dan ook dat de wetgever hier een soort werkverschaffing annex bezigheidstherapie heeft gecreëerd. |