...

...


Rik Jungmann

Douwe van Essen

Nieuwsster
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Ties Hagen: Goocheltruc?

Loosdrecht, 28 januari 2004. Tijdens de commissievergadering Bestuur en Middelen van 15 januari meende Jaap van Waveren in wethouder Ties Hagen een financieel goochelaar en in gemeentesecretaris Ria van Rhijn zijn charmante assistente te ontwaren.


Links Ties Hagen, rechts Ria van Rhijn.
Sim sala bim...?

Overgenomen uit:

Assistente helpt wethouder Hagen bij zijn nieuwste goocheltruc.
Door: Jaap van Waveren

Wethouder Hagen heeft zijn goochelnummer uitgebreid met een nieuwe truc, welke hij tijdens de laatste commissievergadering Bestuur en Middelen voor het voetlicht bracht. Gezien de technische moeilijkheidsgraad moest hij zich ditmaal laten bijstaan door een charmante assistente. Nadat hij vorige maand als een volleerd illusionist extra uitgaven voor communicatie wist te presenteren als een bezuiniging werd nu het imago van de gemeente Wijdemeren ten tonele gevoerd.

In het raadsvoorstel wordt vermeld dat verleden jaar aan de raad een bedrag van €50.000 is gevraagd om het imago van de nieuwe gemeente beter uit te dragen. De raad vond dit, zo vermeldt het raadsvoorstel, wat overdreven en gaf goedkeuring voor €25.000. Dit bedrag zou onderdeel uitmaken van een nog op te stellen communicatienota waarin de doelstellingen en kosten aan de raad zouden worden gepresenteerd.

Het opstellen van deze nota schijnt voor de wethouder niet eenvoudig te zijn en de nieuwe datum is nu voorzien voor het voorjaar. Zonder deze nota meent de wethouder dat alles gewoon moet doorgaan ook wat betreft imagebuilding van de gemeente. Tijdens de commissievergadering werd de aanvraag voor het krediet van €25.000 behandeld door gemeentesecretaris Ria van Rhijn hoewel de aanwezige wethouder Hagen de portefeuillehouder is. Waarom, werd vrij spoedig duidelijk.

Tijdens de toelichting van de gemeentesecretaris bleek spoedig dat er al €63.000 was uitgegeven. Dit geld had men uit verschillende potjes gehaald zoals de opleiding van ambtenaren. Een aantal leden van de commissie meenden iets niet goed gehoord te hebben. Immers bij de heroverweging was een speciale werkgroep met een fijne stofkam door de begroting gelopen. Doel was bezuinigingen te realiseren en de begroting tot op het bot af te slanken. De vraag voor de commissie was hoe het kon dat er €63.000 was uitgegeven waar men niets van afwist en dus ook geen toestemming voor had gegeven.

De gemeentesecretaris deelde mee dat er in verschillende potjes, o.a. het budget opleidingen voor ambtenaren, nog voldoende ruimte had gezeten en uit die potjes waren de extra uitgaven voor communicatie betaald. Dat de commissieleden niet onmiddellijk reageerden had wellicht met te maken met het feit dat ze met stomheid geslagen waren. Immers tijdens de begrotingsbehandeling was vanuit de raad gevraagd of het opleidingsbudget niet wat hoog was (4% van het totaal) en of dit niet met een percent teruggebracht kon worden. Hiertegen bestond echter felle oppositie van de zijde van wethouder Hagen en de gemeentesecretaris, want de 4% was eigenlijk niet toereikend. Nu blijkt dat er middels enkele potjes €63.000 over is en dat dit bedrag binnen de begrotingen is doorgeschoven naar communicatie.

In de begroting voor 2004 was een bedrag opgenomen van ruim €208.000 voor de afdeling communicatie. Aan dat bedrag wordt klaarblijkelijk nu €63.000 toegevoegd. Als het aan de wethouder ligt, zou daar nog €25.000 bij komen middels het raadsvoorstel.

Maar ook hier is volgens raadslid Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht iets vreemd aan de hand. Hoewel het raadsvoorstel melding maakt dat de raad intertijd een bedrag van €25.000 had goedgekeurd, blijkt dit volgens hem niet uit het investeringsschema dat wel door de raad is goedgekeurd. Ria van Rhijn hield vol dat het er wel in staat. De ambtenaar van financiën wilde er op dat moment niet naar kijken en zou er later op terug komen. Inmiddels is bekend dat het er inderdaad niet op staat.

De commissie wilde ook graag weten waarvoor deze extra €25.000 bestemd was. Uit het antwoord bleek dat het hierbij ging om sjablonen die men nodig heeft om alle correspondentie een zelfde uiterlijk te geven, schrijfles voor gemeenteambtenaren, belettering van de gemeente auto’s en logo’s op de kleding van ambtenaren in de buitendienst.

Mevrouw Moote van de P.v.d.A. ( partijgenoot wethouder Hagen) vond het een uitstekend voorstel en gaf haar goedkeuring. Het CDA onthield zich van een mening en wilde dit eerst intern bespreken. De overige fracties waren heel duidelijk en wezen het voorstel af. Daags daarna deelde wethouder Hagen mee dat het voorstel niet in de komende raadsvergadering (van morgen) zal komen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page SneeuwMatige wind Naar volgende bericht