... ...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Jeugd, glas en kunst

Wijdemeren, 27 januari 2004. Het college van B&W heeft gisteren enkele besluiten genomen waarover onderstaande persberichten werden gepubliceerd.

Er komt een JOP in Kortenhoef en één in Loosdrecht. De Bergse jeugd wordt verblijd met een uitbreiding van de skatebaan. Over de plaatsing van een JOP in Kortenhoef was in het verleden altijd veel te doen. Iedereen vond dat die er moest komen, maar alleen dan wel in de achtertuin van de buren, waardoor hij er nooit kwam. Zo werd de JOP ooit gedacht aan het Noordereinde, de Zuidsingel, maar ook aan de Bernard van Beeklaan.

(Als wij naar buiten kijken is de wereld sinds vanochtend compleet wit. Er wordt nog veel meer sneeuw verwacht. red.)

Persbericht

Enkele wensen jeugd binnenkort gerealiseerd
Plan voor aanpak jeugdactiviteiten in Wijdemeren

Jongeren van Wijdemeren hebben in december jl. hun wensen geuit tijdens het eerste Jeugddebat van Wijdemeren. Relatief eenvoudige wensen worden binnenkort gerealiseerd. Voor de overige gewenste jeugdactiviteiten heeft het college een plan van aanpak gemaakt. Zo wil het college ondermeer onderzoeken of het mogelijk is een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) te realiseren in Kortenhoef en Oud-Loosdrecht.

Tijdens het jeugddebat is naar voren gekomen dat het nog niet zo slecht wonen is in Wijdemeren. Ondanks dit gegeven wil het college werk maken van verschillende wensen van de jeugd. Zo zal voor jongeren in Nederhorst den Berg binnenkort de skatebaan worden uitgebreid met een gebogen rail. Deze is inmiddels besteld en wordt voor 1 april geplaatst door de gemeente. Samen met Versa Jongerenwerk en de nieuwe Stichting Poste Restante in Nederhorst den Berg wil het college bezien of er in het voormalig postkantoor van deze kern ook jeugdactiviteiten georganiseerd kunnen worden.

JOP
Jongeren die regelmatig het jeugdcentrum de Smoes aan de Kwakel in Kortenhoef bezoeken hebben gevraagd om betere verlichting. Openbare Werken zal hier binnenkort minimaal één extra lantaarnpaal plaatsen. Ook hebben jongeren gevraagd om discoavonden voor jeugd vanaf 16 jaar. Versa Jongerenwerk heeft inmiddels laten weten in de Smoes discoavonden voor deze jongeren te gaan organiseren. Samen met Versa wil het college bovendien onderzoeken of dit jeugdcentrum op meerdere avonden kan worden opengesteld. Hieraan heeft de jeugd grote behoefte. Of er in Kortenhoef ook een JongerenOntmoetingsPlaats (JOP) gerealiseerd kan worden zal volgens het college binnen een half jaar duidelijk zijn.

Jongeren in Loosdrecht hebben momenteel geen eigen voorzieningen. Daarom gaat het college onderzoeken of ook in deze kern een JOP gerealiseerd kan worden. Het college verwacht hierover binnen een jaar een besluit te kunnen nemen. Ankeveen heeft al in 2002 een JOP gekregen. Deze is deels door Ankeveense jongeren zelf gebouwd en wordt sindsdien regelmatig gebruikt.


Glas in loodkunstwerk Pieter van Velzen
voortaan in hal gemeentehuis te bezichtigen

Deze week is in de hal van het gemeentehuis aan Rading 1 een glas in lood kunstwerk geplaatst van de Loosdrechtse kunstenaar Pieter van Velzen. Het werk dat het recreatieve dorp Loosdrecht verbeeldt hing eerder als raam in het trappenhuis van het voormalige gemeentehuis van Loosdrecht. Het college van Wijdemeren heeft eind 2003 het glas in loodraam laten verwijderen om het kunstwerk voor de gemeenschap te kunnen behouden.

In het unieke en grote werk zijn ondermeer watervogels, riet en zeilen te zien. Het glas in lood staat nu voor het raam van de binnentuin van het gemeentehuis zodat het licht met het gekleurde glas kan spelen. Het werk was een ooit een geschenk van de Loosdrechtse bevolking aan de gemeente Loosdrecht. In de voortuin van het gemeentehuis is nog een ander werk van Pieter van Velzen te zien. Dit onlangs gerestaureerde kunststof werk heet “Het Tuinbeeld”, maar wordt in de volksmond “de koe” genoemd. Op het grasveld voor het zwembad in Nieuw-Loosdrecht staat “De Dobber”. Dit is eveneens een vrolijk gekleurd werk van Van Velzen.

Pieter van Velzen stierf in 1990. Hij was een beroemd glazenier en kunstschilder en hield zich ook bezig met andere kunstvormen. De kunstenaar vestigde zich in 1947 in Loosdrecht. In 1989 had Pieter van Velzen nog een grote tentoonstelling in het provinciaal museum in Assen.


College vraagt raad om geld voor onderhoud buitenkunst

In 2003 heeft het bedrijf Kamp & van Gulik in opdracht van het college onderzoek gedaan naar de staat van onderhoud van 18 Wijdemeerse kunstwerken die staan in de buitenlucht. Hieruit blijkt dat sommige kunstwerken in slechte staat zijn. Bij andere zijn de eerste tekenen van verval zichtbaar. Daarom vraagt het college de gemeenteraad om 10.000 euro beschikbaar te stellen zodat een gespecialiseerd bedrijf jaarlijks noodzakelijk onderhoud kan plegen en kunstwerken kan repareren.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page SneeuwWindstil Naar volgende bericht