... ...

Douwe van Essen

 

gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Raad meer invloed door tekort

Wijdemeren, 16 juni 2004. Het college van B & W en de gemeenteraad van Wijdemeren trekken samen op bij de voorbereiding van de programmabegroting 2005 – 2008.

Zal de schuld van Wijdemeren, nu 85 Euro per inwoner, straks oplopen tot meer dan 100 Euro per inwoner?

Redactie webkrant: Draconische maatregelen zijn nodig om het steeds maar oplopende begrotingstekort van de gemeente Wijdemeren (bij ongewijzigd beleid nu al € 2 miljoen) onder controle te krijgen en fors terug te dringen. Het college van B&W en de gemeenteraad hebben nu de handen ineen geslagen. Als dit er toe leidt, dat de gemeenteraad zich vanaf nu echt met de hoofdlijnen van beleid gaat bezighouden, dan is er misschien toch nog hoop voor Wijdemeren. 

persbericht

Grotere invloed raad bij voorbereiding begroting 2005

WIJDEMEREN – Het college van B & W en de gemeenteraad van Wijdemeren trekken samen op bij de voorbereiding van de programmabegroting 2005 – 2008. De raad heeft deze wens vorig jaar geuit om bij de komende begrotingsbehandeling goede afwegingen te kunnen maken. Dit jaar zal de raad forse knopen moeten doorhakken. Zonder maatregelen wacht Wijdemeren een tekort van 2 miljoen. Het college zegt de raad nu toe tijdig een onderzoeksrapportage aan te bieden met de consequenties van diverse bezuinigingen. Daarbij zal de raad, naast het voorstel van het college, uitgewerkte alternatieven ontvangen om een sluitende begroting te kunnen realiseren.  

De aanpak is het resultaat van experimentele bijeenkomsten van een ‘Regiegroep programmabegroting’, samengesteld uit vertegenwoordigers van de raad, het college en het managementteam van de gemeente. De regiegroep had de opdracht te bedenken op welke wijze het college de raad vroegtijdig kan betrekken bij de totstandkoming van de begroting 2005-2008. De regiegroep heeft het college laten weten dat het nog te vroeg is om te besluiten over een verhoging van onroerende zaakbelastingen. Eventuele belastingverhoging moet de raad kunnen bezien in relatie met andere opties voor het sluitend maken van de begroting zoals bezuinigingen. Vragen die het college zal beantwoorden zijn: waar kan het college precies op besparen, is besparing technisch mogelijk en zo ja, met ingang van welk jaar? Zijn goedkopere alternatieven denkbaar en welke consequenties heeft dit voor het voorzieningenniveau? 

Beleidsvrijheid
Bezuinigen kan de gemeente met name op terreinen waar de gemeente zelf keuzes kan maken, oftewel beleidsvrijheid heeft. Dit is slechts in ca. 20% van de totale begroting het geval. Voorbeelden zijn de kosten van gemeentelijke accommodaties zoals De Dobber en drie sporthallen, de groenvoorziening, beheer aan wegen en bruggen, welzijns-, sport- en zorgvoorzieningen, kunst en cultuur,  schoolzwemmen, toerisme en recreatie. Ook de bedrijfsvoering en communicatie van de gemeente vallen onder de beleidsvrije ruimte. In de nota ‘Kiezen voor kwaliteit met minder geld’ heeft het college reeds voorstellen gedaan voor verhoging van de kwaliteit en efficiëntie van de gemeente. De mogelijkheden zal het college nu verder uitwerken. Wat betreft communicatie heeft college de raad onlangs een nota aangeboden. Deze bespreekt de commissie Bestuur en Middelen op 17 juni. 

Beheer op orde blijft prioriteit
In de afgelopen 2,5 jaar heeft de gemeente veel tot stand gebracht. Doelstelling voor 2004 was en is: het beheer op orde krijgen zodat burgers tijdig en correct behandeld worden. Door de personeelsstop en het beëindigen van de inhuur van externen  komt dit op onderdelen onder druk te staan. Om goede dienstverlening en taakuitvoering te kunnen bieden blijft dit een belangrijke prioriteit. Een lastige opgave omdat uit diverse vergelijkingen met andere gemeenten blijkt dat de personeelsomvang van Wijdemeren krap is.  

De raad zal de programmabegroting, inclusief de onderzoeksresultaten en uitgewerkte alternatieven om te komen tot een sluitende begroting, eind september ontvangen. Behandeling van de begroting door de raad is op 2 en 3 november. 

Wijdemeren, 16 juni 2004


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page RegenMatige wind19º Naar volgende bericht