... ...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren, Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Wijdemeren digitaal nr 3!

Wijdemeren, 26 februari 2004. Een mooi bericht van de gemeente. Het digitale loket van de gemeente scoort buitengewoon hoog in de rangorde van alle 500 gemeenten in Nederland.

Voor het loket voor de burger staat Wijdemeren op nummer 7 en voor het bedrijfsleven zelfs op nummer drie. Voor een gemeente die zo laat begonnen is met internetactiviteiten is dat een formidabele prestatie.

In diverse rollen heeft uw redacteur in het verleden getracht om belangstelling bij de toenmalige gemeente 's-Graveland te wekken voor het gebruik van internet. Doorgaans werd hij als een marsmannetje beschouwd als hij samen met Douwe van Essen weer eens een pleidooi hield voor het inzetten van IT en internet voor het verspreiden van informatie aan raadsleden en burgers. Men luisterde er geduldig naar, haalde de schouders op en ging over tot de orde van de dag.

Op 13 november 1996 zegde de portefeuillehouder automatisering, burgemeester Kozijn, tijdens de algemene beschouwingen toe dat er onderzocht zou worden hoe de raadsstukken simpeler verspreid konden worden met behulp van IT. Bij die toezegging bleef het. Nooit meer wat van gehoord. De arme bode fietste heel 's-Graveland door met enorme pakken papier en de PTT verdiende goud geld aan porti....


Toezeggingenlijst Algemene Beschouwingen 13-11-1996

Die houding van college en raad van 's-Graveland lag ten grondslag aan de start van wat nu de Wijdemeerse Webkrant is geworden. Vanaf 1996 houden wij het nieuws op internet bij. Dat is ooit begonnen uit ergernis omdat het belang niet werd ingezien. Na de herindeling is daar gelukkig verandering in gekomen en heeft wethouder Ties Hagen, soms tegen de verdrukking in, doorgezet met het mooie resultaat dat in dit persbericht staat.

De redactie van de Wijdemeerse Webkrant feliciteert de wethouder en de medewerkers van de afdelingen communicatie en IT van harte met dit prachtige resultaat.

Wijdemeerse Webkrant
Rik Jungmann

persbericht

Digitaal Loket Wijdemeren bij Top 10
van Nederlandse gemeenten

Uit de Monitor 2003 van Advies Overheid.nl naar de overheids-dienstverlening via internet blijkt dat het Digitaal Loket van Wijdemeren scoort bij de beste 10 van de ruim 500 Nederlandse gemeenten. Zowel de elektronische dienstverlening aan burgers als aan bedrijven is onderzocht. Voor burgers komt Wijdemeren op de 7e plaats, voor bedrijven hoort Wijdemeren, samen met Opmeer en Bergeijk, bij de beste 3!

Het Digitaal Loket van Wijdemeren blijkt zeer informatief en de bezoeker kan veel diensten/producten via internet aanvragen. Maar weten de inwoners van Wijdemeren de gemeente ook op internet te vinden? Dagelijks worden ruim 100 pagina’s van de gemeente op www.wijdemeren.nl bezocht. Bij het Digitaal Loket melden inwoners zich vooral voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, het afmelden van een hond vanwege overlijden en voor een abonnement op de nieuwe e-mailservice van de gemeente. Hiermee kunnen inwoners per e-mail de gemeentelijke informatiepagina ontvangen. Sporadisch maken bezoekers ook gebruik van de mogelijkheid een kapvergunning aan te vragen, bouwactiviteiten gereed te melden en voor het opvragen van de WOZ-waarde van de eigen woning.

Wanneer het gaat om de totale gemiddelde score van www.wijdemeren.nl in de monitor, komen we Wijdemeren tegen bij de lagere regionen. Dit is ondermeer te verklaren doordat Wijdemeren bewust heeft gekozen voor een eenvoudige basiswebsite. Daardoor laat de technische toegankelijkheid te wensen over. De gemeente heeft het voornemen in 2004 het zoeken naar informatie vanaf de home-page te verbeteren. Momenteel bevat alleen het onderdeel Digitaal Loket een goede zoekfunctie.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page SneeuwZonnigWindstil Naar volgende bericht