Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Nostalgie, melancholie
(redactioneel)

Wijdemeren, 29 december 2001. Dit zijn dagen om eens even op te ruimen. Als je dat doet, dan kom je dingen tegen waarbij je gedachten even terugdwalen. Een nostalgische en enigszins kritische terugblik van de redactie aan de hand van gevonden documenten, foto's en een krantenartikel.

Wat dacht u van onderstaande krantenkop uit de Gooi- en Eemlander van 23 april 1997?

Het artikel gaat over een door D66 's-Graveland georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst in Hotel Restaurant De Drie Dorpen. Er was ruim aandacht gegeven in de regionale pers aan deze bijeenkomst. Het mocht niet echt baten. De zaal werd voornamelijk bevolkt door raadsleden uit de drie dorpen en een enkele verdwaalde belangstellende. (Hoezo, te weinig voorlichting geweest?) De bijeenkomst werd voorgezeten door Hans van Zenderen (oud-hoofdredacteur van de Gooi). In het forum zaten ook de drie burgemeesters. Goudberg zat er nog een beetje onwennig bij. Nederhorst had net een flirt met Weesp en Muiden moeten afbreken, maar was nog niet geheel bekomen van het opgelopen blauwtje. Gieskens en Kozijn waren zeer stellig. Die herindeling zou er komen. Kozijn was de enige die een harde uitspraak durfde te doen over het tijdstip waarop de fusie zou plaatsvinden. 1 januari 2001, dan was het zover. Hij wist toen nog niet dat hij nog een jaar extra respijt zou krijgen.


En dan dit kleinood:


De Turftrappers speelden in op de plannen van wethouder Dick 't Hoen
om het Noorder- en Zuidereinde af te sluiten voor doorgaand verkeer.

Op 12 juni 1996 leidden de plannen tot een referendum. Er bleken 3755 mensen (ruim 90%) tegen de plannen te zijn. 343 waren er voor. De opkomst was zeer hoog.

Zouden we de pas nog ooit nodig hebben voor de toegang tot Wijdemeren? Het is te hopen dat de gemeente dan eerst zorgt voor een referendumverordening. Aan Co de Kloet (DB) zal het niet liggen. Die was altijd een groot voorstander en is dat nog. Maar ja, hij is in de minderheid in het college.


Wat had het college van B&W van 's-Graveland toegezegd aan de raad op 13 november 1996? En wat kwam daarvan terecht?


Overzicht van de toezeggingen van College aan Gemeenteraad
tijdens de begrotingsbehandeling op 13 november 1996

4. De Stichting BLA was het Ankeveense antwoord op de Stichting BLOK. Stichting Behoud Leefbaarheid Ankeveen. (Met al dat leefbaar waren Kortenhoef en Ankeveen eigenlijk hun tijd ver vooruit.) Het sterke vermoeden bestaat dat de Stichting BLA alleen ontsproten is aan het brein van het toenmalige raadslid voor Algemeen Belang, Wim Reijmerink. Vaak is in de raad gevraagd om opheldering over deze mysterieuze Stichting. Nooit kwam het verlossende woord van Wim. Het zal altijd een geheim blijven. Of zou Nelleke Schenkkan....? Het zal toch niet..?

5. De discussie over het versturen van de stukken naar de raadsleden heeft in al die jaren nooit tot een oplossing geleid. Tal van suggesties werden gedaan, maar het netto resultaat was en bleef, tot de dag van vandaag, dat er hele zware enveloppen met veel porto per post of per bode naar alle uithoeken van 's-Graveland (en nu Wijdemeren, flink wat kilometers..) rondgebracht worden. Het toegezegde onderzoek kwam er nooit. Soms werd er even gepraat over internet en over ieder lid een fax van de gemeente in huis als er snel een crisis opgelost moest worden. Het bleef bij praten. En dan was de druk weer weg om te verbeteren....

Even iets terugzoeken is er voor een raadslid of een burger nog steeds niet bij. Ties Hagen heeft gezegd internet te willen inzetten voor de communicatie met de burger. Daar kunnen de raadsleden dan ook mooi van profiteren. Een goed voornemen voor 2002 wellicht?

6. De verlichting langs de Stichtse Kade. Ook een punt dat de emoties deed ontvlammen. De lantaarnpalen werden geplaatst. Een succes voor Wim Reijmerink (AB). Daarop bleken de dieren er last van te krijgen. Dus gingen ze uit op verzoek van Rie Boeve (GL). Dat was weer onveilig voor de fietsers. Dat wilde Wim niet. Dan maar half aan en half uit, om en om. Tal van technische hoogstandjes werden bedacht om dit probleem op te lossen. Tot en met detectoren die moesten signaleren of er een fietser aan kwam, waarop de lampen even aan gingen.

8. De kunstcollectie van de gemeente (af en toe te zien, als hij geëxposeerd wordt) werd geprivatiseerd om hem uit handen van het begerige Wijdemeren te houden. Het duurde even, maar dat is gelukt omdat de achtereenvolgende colleges er achteraan zaten. Een prioriteit!


In een dorp kom je elkaar altijd weer tegen. Dat blijkt uit onderstaande foto. De intocht van Sinterklaas waarschijnlijk rond 1990. De wethouders Co "Maij" de Kloet (DB) en Gerard "Weggen" Torsing (CDA) op weg naar de oude Dobber om de Sint toe te spreken. In het gevolg van de Sint (midden) Nadja Jungmann, toen page van de Sint, vandaag nog twee dagen fractievoorzitter van D66 in de raad van 's-Graveland. Een bliksemcarrière... De Sint zou het eens moeten weten. Het afgelopen jaar hebben diverse raads- en collegeleden haar regelmatig naar Madrid gewenst. Hun wens wordt nu verhoord, maar op nummer twee van de lijst is ze ook niet helemaal weg...


Midden achter de wethouders Nadja Jungmann,
rechts Co de Kloet, links Gerard Torsing
(beiden van de Hanja Maij-Weggenfanclub.)


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...