WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DLP: Het Gooi naar Utrecht
Regio GV, do 8 juni 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De lokale partijen in de regio hebben de handen ineen geslagen tegen de druk van de provincie. Gert Zagt (DLP) wil overstappen naar Utrecht.

persbericht

Massaal steun lokale partijen voor petitie tegen fusiedrift

De lokale partijen uit de regio en daarmee de grootste stroming in de regio, blijven zich verzetten tegen een van bovenaf opgelegde gemeentelijke herindeling door de provincie.

Zij ondersteunen unaniem het initiatief van Hart voor Hilversum, dat kort geleden een online petitie is gestart tegen de fusiedrift van de provincie. De lokale partijen vinden dat de regie terug moet naar de betrokken gemeentes, zodat zij de ruimte krijgen om met een eigen oplossing te komen voor een grotere bestuurskracht in de regio en inwoners daarbij kunnen betrekken.

"Doordat het besluit over herindeling bewust vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt genomen, staan onze inwoners buitenspel; Er is dan niks meer te kiezen", aldus Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM uit Gooise Meren. De lokale partijen voeren regelmatig overleg en zien voldoende mogelijkheden om tot een grotere bestuurskracht te komen. Peter Calis van Larens Behoud zegt hierover: "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan meerdere ambtelijke fusies, met behoud van zelfstandigheid voor de betrokken gemeentes.” Er is onder andere door raadsleden, wethouders en burgemeesters in de afgelopen periode ook al hard gewerkt aan een betere regionale samenwerking. Een meer democratische controle op en daadwerkelijke zeggenschap over besluiten die in de regio worden genomen is gewenst, maar kan je ook op andere manieren bereiken.

"Meer bestuurlijke fusies zijn hiervoor niet perse nodig, daar zijn genoeg praktijkvoorbeelden van te noemen. De menselijke maat is ook wat waard en wij willen de kans krijgen om de verschillende mogelijkheden met alle gemeentes én onze inwoners te onderzoeken.”, aldus Jelmer Kruyt van Fractie Kruyt (Gooise Meren). De afkeer van de lokale partijen uit deze regio tegen de manier waarop de provincie een fusie probeert af te dwingen staat niet op zichzelf. Onder andere in Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Landgraaf en Haren is ook grote kritiek op de manier waarop gemeentes voor hun gevoel een herindeling 'ingerommeld' worden en waarbij een gebrek aan draagvlak onder inwoners terzijde wordt geschoven.

Deze gemeentes schreven hierover zelfs een brief aan formateur Schippers, die nu openlijk wordt ondersteund door de gezamenlijke lokale partijen uit de regio Gooi en Vechtstreek. Carien Bolger van Hart voor Blaricum: "De provincie doet maar; Er wordt niet meer geluisterd naar gemeentebesturen en inwoners. Dat moet nu ook maar eens gaan doorklinken in Den Haag."

De lokale partijen roepen inwoners op om de petitie massaal te ondertekenen, zodat daarmee een krachtig signaal afgegeven kan worden aan de provincie en de Tweede Kamer. "En mocht Noord Holland niet willen luisteren, dan moeten we misschien maar eens met Utrecht gaan praten; het zou niet onlogisch zijn als 't Gooi door een grenscorrectie onder die provincie komt te vallen", zegt Gert Zagt van De Lokale Partij uit Wijdemeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief