WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Siertuin Gooilust weer Open
's-Graveland, ma 27 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De siertuin op buitenplaats Gooilust in 's-Graveland is vanaf 4 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur.

ingezonden bericht

Siertuin Gooilust weer Open

De siertuin op buitenplaats Gooilust is vanaf 4 maart weer geopend. Elke dinsdag en zaterdag ben je welkom van 13.00 tot 16.30 uur. De siertuin van Gooilust is een unieke plek.

Er staan alweer heel wat planten in bloei. Kom eens kijken naar de bloeiende sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, nieskruid en longkruid. Het is een pracht gezicht!

Gastvrouwen en –heren gezocht

De siertuin trekt van maart tot november veel geïnteresseerde bezoekers. Een bezoek aan de tuin is nog aantrekkelijker als er wat verteld wordt over de plantencollectie en de historie van de tuin. Natuurmonumenten zoekt voor de zaterdagmiddagen vrijwilligers die het promotieteam van de siertuin willen komen versterken. Kennis van tuinieren en tuinplanten is zeker gewenst. Mocht je wel liefhebber zijn, maar is je kennis nog beperkt, dan geven wij je graag de mogelijkheid om die kennis bij te spijkeren. Ook strekt het tot aanbeveling als je het leuk vindt om je verhalen aan de bezoekers te vertellen. De Siertuin zelf biedt een enorme bron aan inspiratie en is in alle seizoenen een heerlijke plek om in te werken. Als je wilt meedoen, dan kun je de eerste maanden een aantal keer meedraaien tijdens de openingstijden. Vanaf juni kun je gemiddeld tweemaal in de maand in het rooster meedraaien.
Voor meer informatie: mail of bel Peter Leermakers, vrijwilligerscoördinator van Natuurmonumenten, p.leermakers@natuurmonumenten.nl of 06 54295143.

Bomen en planten uit alle windstreken

De siertuin is in 1823 aangelegd en was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust. De gefortuneerde landeigenaren staken hun bezoekers de ogen uit met alle rijkdom die ze hier tentoonspreidde. Rond 1900 heeft de toenmalige eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin en verzamelde hij diverse bomen en struiken uit alle windstreken. Vanaf 1990 is de tuin geleidelijk omgevormd naar deeltuinen bestaande uit o.a. een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In de beschutting groeien allerlei exotische bomen en struiken. In de ommuurde tuin vind je stinsenplanten, een klein arboretum, bijzondere fruitrassen en rozen. Kom zelf eens kijken en laat je verrassen door al het moois wat erachter de muur te ontdekken is!

Het adres:

Natuurmonumenten buitenplaats Gooilust, Zuidereinde 47B, 1243 KL ’s-Graveland
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Leermakers, telefoon (06) 54295143, email: P.Leermakers@Natuurmonumenten.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
ing. bericht
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief