WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VVD en Integriteit
Nederhorst den Berg, di 7 februari 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster rekent er op dat de VVD over de sanering van het Schapenweitje even principiëel zal zijn als over die van de Eilandseweg, waar de VVD ook voor sanering was.

Dossier Schapenweitje/Ankeveensepad

ingezonden brief

VVD en integriteit

De VVD heeft een wat stroeve relatie met integriteit. De partij staat altijd bovenaan op de jaarlijkse Politieke Integriteitsindex van het weekblad Vrij Nederland als partij met de meeste integriteitsschandalen.

De VVD heeft niet alleen de meeste affaires, maar ook de ernstigste. Het is daarom interessant om te zien hoe die partij op lokaal niveau omgaat met integriteit. We hebben hiervan nu een actueel voorbeeld.

Een paar maanden geleden stond de vervuiling van de Eilandseweg in Nederhorst den Berg op de agenda. Die was ontdekt toen men de weg wilde renoveren, d.w.z. breder en veiliger maken. De vraag was toen: moet de gemeente daar wel of niet saneren? De kosten waren enorm: € 900.000. Robby Israel (VVD) sprak daar in de gemeenteraad van 22 september j.l. behartenswaardige woorden over. Hij zei:

“Onze eerste instinct was ook net als wat mevrouw Hennis net zei, gewoon dichtgooien, verder niks mee doen. De volgende gedachte is dan ja maar op een gegeven moment moet het toch gebeuren. Dan kun je maar beter eerder het doen dan later. We hadden ook de gedachte die de heer Verbruggen heeft geuit, de voorbeeldfunctie, niet alleen een voorbeeld functie maar ook in zekere zin een integriteitskwestie. Als overheid, als overheden eisen wij heel veel van onze burgers op dit gebied en dan zou het ongepast zijn om nu te zeggen van ja maar wijzelf gooien de boel gewoon weer dicht. Dat is in onze visie geen optie."

Applaus voor Robby Israel, die zich lijkt te ontwikkelen tot het geweten van de VVD. Inmiddels weten we dat ook een stukje land aan het Ankeveensepad in Nederhorst den Berg gesaneerd moet worden. Dat werd ontdekt omdat een woningcorporatie daar 12 seniorenwoningen wil bouwen. De grond op die plek is behoorlijk vervuild; er moet 500 ton afgegraven worden. Er doet zich nu een mogelijkheid voor om die grond te laten saneren zonder dat het de gemeente een cent kost. De sanering is namelijk voor rekening van de woningcorporatie.

De beslissing in de gemeenteraad moet nog genomen worden, maar ik kan me niet voorstellen dat de VVD tegen zou zijn en gewoon de boel de boel laat. Robby Israel zal dat nooit accepteren. Het is immers, zoals hij zegt, een integriteitskwestie. Hij zal erop wijzen dat je niet op de ene plek wèl integer kunt zijn en op de andere plek nìet. Wèl op de Eilandseweg, nìet op het Ankeveensepad. Dat zou ongepast zijn. Zoiets is in zijn visie geen optie.

In mijn visie trouwens ook niet.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief