WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kruisingen Zuidereind Gevaarlijk
's-Graveland, di 29 augustus 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Zijlijn over de toverkruisingen waar plotseling de voorrang gewijzigd is leidde tot reacties. Hieronder die van Peter van Mameren uit 's-Graveland.

ingezonden brief

Kruisingen Zuidereind Gevaarlijk

Naar aanleiding  van het artikel toverkruisingen d.d. 26-08-2017 wil ik hierbij nog enige aanvullingen plaatsen.

Allereerst moet ik zeggen dat de herinrichting van het Zuidereinde, na vele maanden overlast voor de omwonenden, er optisch gezien hartstikke mooi uitziet. Maar praktisch gezien zijn hierbij nog wel enkele kanttekeningen te plaatsen. Wat mij betreft kunnen aan het lijstje van toverkruisingen in uw artikel  ook de kruisingen Zuidersluis/Zuidereinde, Kininelaantje/Zuidereinde en de Burgerlaan/Zuidereinde worden toegevoegd.

Na jaren een andere voorrangsituatie te hebben gekend zijn hierop nu de basisvoorrangsregels van toepassing namelijk rechts verkeer heeft voorrang. Dagelijks valt te zien tot dit tot grote verwarring en bijna ongelukken leidt. Slechts een klein geel bordje (geen juridische basis!) geeft aan de rechts verkeer voor gaat, maar de praktijk is anders. Wellicht ten overvloede zou plaatsing van een verkeersbord gelijkwaardige kruising (gevaarlijk kruispunt; J08 RVV) hierbij helderheid kunnen geven voor alle weggebruikers en daarmee de onnodige gevaarlijke situaties voorkomen.

Dit zelfde geldt voor de kruisingen van de fietspaden Zuidereinde/Burgerlaan en Kininelaantje/Beresteinseweg.  Ook hier eenzelfde verwarrende situatie met bijna ongelukken. Ook het gele bordje op de Beresteinseweg dat fietsers voorrang hebben vanaf de fietsbrug heeft geen juridische status en het is zelfs nog maar de vraag of dit ook zo is?! Tenslotte is het inkomende- en uitgaande verkeer van het Zuidereinde voor vrachtwagencombinaties een ware ramp. Het is mij onduidelijk of dit al dan niet bewust gedaan isom deze combinaties te ontmoedigen/te weren. De inkomende combinaties stellen zich op naast de vluchtheuvel  kruising Zuidersluis/Zuidereinde en wachten daar net zo lang tot het tegemoetkomende verkeer verdwenen is om dan op te steken en van de volledige breedte van het Zuidereinde gebruik te kunnen maken om deze bocht te nemen.

Voor het uitgaande verkeer is het voor hen nog gekker.  Zij wachten voor deze vluchtheuvel tot het tegemoetkomende verkeer verdwenen is en nemen dan deze vluchtheuvel aan de linkerkant, tegen het verkeer in, om deze bocht richting Vreelandseweg te kunnen nemen. Dit omdat de “normale”  rijrichting dit voor hen niet toelaat.

Kortom nogmaals optisch gezien is deze vernieuwing een zeer fraai plaatje maar praktische gezien moeten er zo hier en daar nog wel enkele zaken worden aangepast voor de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers.

Peter van Mameren
's-Graveland

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief