WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Geld terug, Zonneweide, Bomen
Wijdemeren, wo 9 november 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gistermiddag en -avond waren de Algemene Beschouwingen in de raad en werd de begroting unaniem in harmonie aangenomen.

Update 10-11-2016, 13.08: De complete serie foto's die Douwe van Essen voor de WWK maakte staat op Facebook.

De middag begon met de beëdiging van Mario Wouters, de mede-oprichter van Werk aan de Weg, die Patricia Mossinkoff opvolgt en de vakante zetel in de D66 fractie gaat bezetten.


Mario Wouters: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig."

De agenda

De agenda van de middag en avond werd door burgemeester Martijn Smit aan de complete gemeenteraad voorgelegd. Eerst mocht iedere fractievoorzitter in tien minuten zijn Algemene Beschouwingen voorlezen van achter het spreekgestoelte. Daarna mocht de raad ondeling debatteren, waarna gepauzeerd werd voor het avondmaal. Aansluitend was het aan het college om te reageren op vragen, amendementen en moties, waarna de raad weer aan het woord kwam, stemde over de amendementen, de begroting en de moties aan het eind van de avond.


Jan Verbruggen CDA

René Voigt DB

Joost Boermans D66

De algemene beschouwingen (PDF)


Sieta Vermeulen VVD

Stan Poels GL/PvdA

Gert Zagt DLP


Op de rug gezien de wethouders Sandra van Rijkom en Peter Smit.
Tussen hen door burgemeester Martijn Smit.
Op de achtergrond de wethouders Theo Reijn en Betske van Henten.


De bodes Arie en Paulina, zonder wie een raadsvergadering niet mogelijk is.


Burgemeester Martijn Smit

Peter Smit

Theo Reijn

Sandra van Rijkom

Betske van Henten

Het Debat

Na het voorlezen van de algemene beschouwingen volgde het debat, dat wat moeizaam op gang kwam. Nadat de raadsleden ontdekten dat zij dit keer, zonder de strenge hand van de voorzitter, zo maar iets konden inbrengen en daarover discussiëren kwamen ze los en werd er over rijp en groen, maar vooral over de voorgestelde amendementen en moties. Daarbij bleef de sfeer buitengewoon vriendelijk en begripvol, iets wat de afgelopen twee jaar niet eerder lukte.


Bij het zien van deze foto denkt u wellicht dat men hier oefent
voor de vorming van een gemeentekoor onder leiding van burgemeester Martijn Smit.
Dat is niet het geval.
Het is overleg tussen het college en de ambtelijke ondersteuning.

Opvallende moties en amendementen:

  • Die van DLP om overtreders van de drankwet, die drank aan jongeren schenken in het openbaar aan de schandpaal te nagelen. Er kwam wel steun voor het aantrekken van een extra BOA voor de handhaving. De schandpaal haalde het niet.
  • Het afschaffen van de welstandscommissie van D66 en VVD. Theo Reijn, het CDA en de PvdA/GL verzetten zich daar tegen, alsmede DLP bij de stemming. Verworpen.
  • Gert Zagt (DLP) vond een groot bedrag van € 423.303,57 op de begroting dat de GAD op 6 juli van dit jaar overmaakte in het kader van een teruggave van een eerdere investering. DLP vond dat dat geld over de inwoners verdeeld moet worden in de vorm van een verlaging van de afvalstoffenheffing in 2017 met € 40,80 per huishouden (één- of meerpersoonshuishouden gelijk). Dit leidde tot veel discussie. Zo wilde wethouder Peter Smit het bedrag om onduidelijke redenen (hij vond het "gepast"....) niet in één, maar in twee jaar terug geven. Bij de stemming bleek dat de hele raad met uitzondering van de PvdA/GL het amendement steunde.
  • Een amendement om budget vrij te maken voor dorpen- en kernenbeleid werd al debatterend omgetoverd in een amendement die ging over de vraag of de inwoners het overhangend groen wel of niet in Kortenhoef op de gemeentewerf kunnen aanbieden, omdat daar het geld vandaan moest komen. Voor Erik Torsing was dat aanleiding om het idee Dorpsraad in de discussie in te brengen. Een echo uit het grijze verleden ook uit Ankeveen, in 2001 bepleit door Nelleke Schenkkan in de aanloop naar de vorming van Wijdemeren. (In datzelfde WWK bericht trouwens de melding dat DB Loosdrecht toen een brief naar de minister stuurde met de vraag of de herindeling gestopt kon worden en Loosdrecht bij Hilversum gevoegd zou kunnen worden!!! Het kan verkeren zei Brederode.). Burgemeester Martijn Smit verklaarde dat dorpsraden volgens hem weinig toevoegen in een levendige kern, zoals bijvoorbeeld Ankeveen, maar wel extra bestuurlijke drukte en bureaucratie introduceren.
  • Bij de stemming over de moties was de raad zeer eensgezind. Men wil een zonneweide aanleggen in het plan Groenewoud. (Een zonneweide is in dit geval niet een recreatievoorziening, maar een weiland met zonnecollectoren.)
  • Veel discussie leverde een motie van D66 en de PvdA/GL op om door de gemeente gekapte bomen niet voor 60% te herplanten, zoals dat nu gebeurt, maar voor 75%. De afgelopen jaren zijn er daardoor al 900 bomen verdwenen. Volgens bomenkenner en wethouder Theo Reijn is dat heel gezond, omdat bomen de ruimte nodig hebben. Bij de stemming bleek dat de VVD en het CDA verdeeld stemden, maar de motie werd uiteindelijk aangenomen met elf van de 19 stemmen.
bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief