WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA: Iedereen doet mee
Regio G&V, vr 25 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De CDA wethouders in de regio vinden dat alle gemeenten in actie moeten komen om er voor te zorgen dat mensen met en zonder beperking dezelfde mogelijkheden hebben.

persbericht

CDA wethouders pleiten voor regio waarin iedereen kan meedoen

De CDA wethouders in Gooi en Vechtstreek vinden dat alle gemeenten in de regio nu in actie moeten komen om te zorgen dat mensen met en zonder beperking dezelfde mogelijkheden hebben. Een onafhankelijk onderzoek in alle zeven gemeenten naar knelpunten in de fysieke- en sociale omgeving zou een eerste stap hiertoe kunnen zijn. Het CDA vindt dat hierbij mensen met ervaringsdeskundigheid betrokken moeten worden, zoals de Regionale Schouwgroep Toegankelijkheid Gooi en Vechtstreek, het Testteam van Ongehinderd.nl of een ervaringsdeskundige die voor dit doel in gemeentelijke dienst is of komt.

Mensen met beperkingen verkeren wat hun maatschappelijke participatie betreft nog altijd in een achterstandspositie ten opzichte van mensen zonder beperkingen. Dat blijkt uit onderzoek van KING, Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeenten. Bijna één op de vijf volwassenen heeft te maken met een beperking bij het fysiek functioneren en 16% met een beperking bij het geestelijk en sociaal functioneren. Omdat onze samenleving vergrijst, komen er ook steeds meer ouderen die te maken krijgen met een beperking.

Iedereen moet mee kunnen doen

Gemeenten hebben al veel verantwoordelijkheden om te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Na de ratificatie van het VN verdrag en de wettelijk verplichte toegankelijkheidsnorm die op 1 januari 2017 van kracht gaat, neemt deze verantwoordelijkheid alleen maar toe. Hoog op de agenda staat bovendien de zelfredzaamheid en participatie van inwoners met een lichamelijke beperking.

Op weg naar een inclusieve samenleving

Voor het CDA is een inclusieve samenleving het ideaal. Een samenleving, waarin iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, of beperkingen, gewoon mag en kan meedoen. Om dat ideaal te bereiken is inclusief beleid noodzakelijk. Dat vraagt op alle beleidsterreinen om een andere manier van denken en werken. In de fysieke omgeving bijvoorbeeld om de toegankelijkheid van openbare gebouwen, maar ook bij het ontwerpen van een nieuwe woonwijk rekening houden met mensen met een beperking. In de sociale omgeving vraagt eenzaamheid en een inclusieve arbeidsmarkt exra aandacht. Het doel van inclusief beleid is dat mensen met en zonder beperkingen vanzelfsprekend en op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan alle aspecten van het maatschappelijke leven.


Wederkerigheid

Om iedereen mee te laten doen is er niet altijd de vraag 'Wat kan de samenleving doen voor kwestbare mensen?, maar ook ‘Wat kunnen kwetsbare mensen voor ons en voor elkaar betekenen?’

Het CDA vindt dat wij met elkaar opnieuw moeten leren hoe belangrijk wederkerigheid in relatie tot anderen is. Mensen worden er niet gelukkig van als zij in omstandigheden terecht komen waarin zij alleen maar mogen ontvangen. Iedereen, hoe kwetsbaar ook, heeft altijd wel iets te geven. Soms moeten mensen van heel ver komen om dat weer te durven ontdekken. Maar als dat gebeurt, dan zie je deze mensen weer opbloeien. Dan worden ze een gewaardeerd lid van een samenleving die hen insluit en niet buitensluit. En zo wordt ons ideaal van de inclusieve samenleving zichtbaar in de praktijk.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief