WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ga altijd Stemmen
Kortenhoef, wo 29 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De les uit het Britse referendum is dat jongeren niet stemden, maar nu wel boos zijn op anderen (ouderen) die wel stemden. De les? Ga altijd stemmen!

In De Zijlijn

Kom van die bank af!

Het Verenigd Koninkrijk, dat wij altijd Engeland noemen, ging naar de stembus om te stemmen over in de EU blijven, of eruit gaan. De inmiddels beruchte of beroemde Brexit (afhankelijk wat je er van vindt.)

De ouderen beslisten over de toekomst van de jongeren. Zeggen de jongeren. Is dat zo? En zo ja, hoe kwam dat dan?

Het 'vertrek'-kamp kwam uiteindelijk uit op 51,9 procent. Ruim 17,4 miljoen mensen stemden voor een brexit. Het 'bremain'-kamp kwam met 16,1 miljoen stemmen uit op 48,1 procent. De opkomst lag op 72,2 procent. Een overtuigende meerderheid voor Brexit met een hoge opkomst.

Britse jongeren verwijten de ouderen, dat die hun toekomst verpest hadden door voor een Brexit te stemmen. Geen vrij verkeer van personen tussen Engeland en de EU meer, niet meer eenvoudig elders in de EU gaan werken, vrees voor banenverlies als bedrijven binnen de EU gevestigd willen blijven en slecht voor de economie vonden ze.

De jongeren stemden niet!

64% van de Britse jongeren bleef lekker thuis op de bank. Teveel moeite om te gaan stemmen, of domweg geen enkele belangstelling. Ze namen niet de moeite om te gaan stemmen over hun eigen toekomst. Of ze die nu in of buiten de EU zien, maakt dan eigenlijk niet eens uit. Van de echte ouderen, van 65 of ouder, ging 83% stemmen. En ja, van die 83% stemde 61% voor vertrek uit de EU. Het schoolvoorbeeld van wat er gebeurt als je niet gaat stemmen, terwijl anderen dat wel doen. Daar kan je heel erg veel spijt van krijgen, zoals sommigen nu in Engeland.

Was dan maar gaan stemmen!

Ik ken de aantallen jongeren en ouderen in deze twee categorieën niet, maar ik vermoed dat als al die jongeren, die nu de schuld bij de ouderen leggen, zelf waren gaan stemmen, dat zij dan de Brexit hadden kunnen voorkomen. Hadden ze dat niet kunnen voorkomen, dan hadden ze recht van spreken gehad met hun verwijten. Maar nu niet. Heb je niet gestemd, dan heb je het besluit aan anderen overgelaten en moet je dus niet zeuren. En nu achteraf tekenen voor een nieuw referendum is zinloos. Eigen schuld, dikke bult.

Het voordeel is de les uit wat er in Engeland gebeurd is: “Ga altijd stemmen!” anders kan je wel eens heel veel spijt krijgen als anderen voor jou besluiten. En er daarna iets gebeurt dat je absoluut niet wilt.

Volgens jaar mogen wij naar de stembus voor de Tweede Kamer en we kiezen daarmee de regering van dit land.

Denk dan nog eens terug aan vorige week donderdag. Maakt niet uit wat je stemt, maar ga wel stemmen, anders doen anderen dat voor jou.

Rik Jungmann

PS. Neem je dit niet van mij aan, en dat snap ik best, lees dan ook de krachtige column van Frederieke Hegger, een generatiegenoot/jongere, op de website van RTL Nieuws met de titel "Beste Leeftijdsgenoot, we laten ons naaien."

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief