WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Pony knockout door Visie?
Loosdrecht, vr 6 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Fraaie visies over recreatie en toerisme helpen de kleine zelfstandige recreatieondernemer niet. Integendeel, zo stelt Cor Koster vast. Bijv. de Shetlanderij in Loosdrecht.

Cor Koster

Over visies en pony's

De gemeente heeft veel visie. Wacht… misschien moet ik dat anders formuleren: de gemeente produceert veel teksten waarin het woord ‘visie’ voorkomt. In die teksten staat hoe Wijdemeren zich zou moeten ontwikkelen op het gebied van economie, wonen, infrastructuur, recreatie, toerisme e.d.

Zo hebben we een 'Structuurvisie Wijdemeren' (2012). Daarin zet de gemeente o.a. in op het “krachtig stimuleren van de dagrecreatie en het verbreden van het recreatief aanbod”. We hebben, speciaal voor recreatie en toerisme, een Visiestuk ‘De kern van Wijdemeren’ (2012). Dat is een vervolg op de ‘Visie recreatie & toerisme’ (2009) die weer voortbouwde op de ‘Kadernota Recreatie en Toerisme Wijdemeren’ (2008). ’t Zijn allemaal indrukwekkende nota’s. Hele boekwerken soms, met kleurenfoto’s en kaarten en heel veel mooie woorden. Veel visie ook. Vooral over recreatie en toerisme, want dat zijn “belangrijke pijlers voor de economie van Wijdemeren”, zo lezen we steeds.

Actieve medewerking

Ik geef een paar korte citaten. “Op het moment dat een recreatieondernemer plannen heeft met zijn/haar onderneming ten faveure van het toeristisch en recreatief aanbod, zou de gemeente Wijdemeren, indien mogelijk, actieve medewerking moeten verlenen” (Visiestuk ‘De kern van Wijdemeren’, 2012: 9). Ook mooi is: “Het recreatieve product van heel (Oud) Loosdrecht moet worden opgewaardeerd (…) Er is een kwaliteitsslag nodig om de sector te versterken” (Structuurvisie Wijdemeren, 2012: 38-45).

Shetlanderij

Gebeurt dat ook? Nee natuurlijk. Neem nou het gedoe rondom de Shetlanderij in Loosdrecht. 'Shetlanderij de Sijphoeve' is een agrarisch bedrijfje dat o.a. paardrijactiviteiten voor kinderen organiseert en aan natuur- en milieu-educatie doet. Er zijn een stuk of 30 pony's. Ineke, de vrouw die de zaak runt, heeft ze bijna allemaal zelf gefokt. Ze woont er ook en heeft dus een 'aan huis verbonden bedrijf'.

Je zou verwachten dat de gemeente, gezien alle argumenten in al die visiestukken, actief zou meewerken aan het promoten van de activiteiten van de Shetlanderij. Het is namelijk één van die kleine, sympathieke bedrijfjes die de zo belangrijk geachte recreatie- en toerismedoelstellingen in Loosdrecht proberen vorm te geven, net als onder andere IJsboerderij van Herk en Imkerij ‘t Schuurtje. Die doen immers precies datgene wat in al die gemeentelijke visiestukken staat.

Dicht

Helaas, de praktijk is anders. Shetlanderij de Sijphoeve moet dicht van de gemeente. De pony’s moeten weg, er mogen geen kinderpartijtjes meer gehouden worden. Eén van de redenen: het bedrijf past niet in de categorieën die de gemeente kent. De kwestie speelt al sinds 2010 en heeft inmiddels geleid tot een hele serie maatregelen van de gemeente om de eigenares het werk onmogelijk te maken, waaronder forse boetes. En de juridische kosten die ze heeft moeten maken… dat wil je niet weten.

Bestemmingsplan

De zaak is vrij complex. Wat ik opvallend vind is dat de gemeente niet in staat lijkt om 'out of the box' te denken. De Shetlanderij ligt in een gebied met een bestemmingsplan waarbij een 'Staat van Bedrijfsactiviteiten' hoort. Welnu, de activiteiten van de Shetlanderij komen niet voor in de lijst van activiteiten die plaatsvinden in een 'aan-huis-verbonden-bedrijf 'en dus… Dus kan de Shetlanderij NIET een aan-huis-verbonden-bedrijf zijn! Simpel. Men redeneert vervolgens: we kennen die activiteiten niet, dus we sluiten alles gewoon… Dat Ineke die activiteiten al jaren uitvoert, doet niet ter zake. Ze heeft nog een paar maanden om met alles te stoppen en om haar pony’s te verkopen. Een alternatief, bijvoorbeeld de 'Staat van Bedrijfsactiviteiten' in het bestemmingsplan updaten, komt niet bij de gemeente op. 'Out of the box' denken? Daarvoor moet je niet in Wijdemeren zijn.

Dit is volstrekt idioot. Mooie woorden in schitterend vormgegeven visiedocumenten, geproduceerd door dure bureaus, maar als het puntje bij het paaltje komt, is de visie ver te zoeken.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Ineke de Groot
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief