WIJDEMEERSE WEBKRANT
Sterrenwacht onthult Hubble
's-Graveland, ma 20 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Hubble Space Telescope bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft NASA/ESA een Hubble foto van 3 bij 2 m uitgebracht. De KNVWS ontving de foto en onthult hem vrijdag.

persbericht

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek ontvangt unieke Hubble foto

De Hubble Space Telescope bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag heeft NASA/ESA een Hubble 25th Anniversary Image uitgebracht. De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek heeft als enige sterrenwacht in Nederland een exemplaar van deze ruim 3 bij 2 meter grote jubileum-afbeelding gekregen.

De Hubble foto zal een prominente plaats krijgen in de sterrenwacht. Op vrijdagavond 24 april wordt deze Hubble afbeelding op een feestelijke wijze onthuld.

Op 24 april 2015 is het precies 25 jaar geleden dat de Hubble Space Telescope met een Space Shuttle werd gelanceerd en in een baan om de aarde werd gebracht. Al in de jaren 70 begonnen de Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties plannen te maken om een telescoop in de ruimte te stationeren. Zonder hinder van de atmosfeer van de Aarde kan een ruimtetelescoop foto’s maken met veel meer details dan mogelijk is met een telescoop die zich op de Aarde bevindt. Deze samenwerking tussen ESA en NASA heeft uiteindelijk geleid tot de lancering van Hubble in 1990.

Sindsdien heeft deze ruimtetelescoop voor een groot aantal wetenschappelijke ontdekkingen gezorgd. Om het succes van de afgelopen 25 jaar te vieren, hebben ESA en NASA een speciale Hubble foto gepubliceerd waarvan een beperkt aantal exemplaren is toekend aan organisaties die zich bezighouden met het informeren van het publiek over sterrenkunde.

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek heeft als enige sterrenwacht in Nederland een exemplaar van deze bijzondere Hubble foto ontvangen. De ruim 3 bij 2 meter grote afbeelding komt te hangen in de sterrenwacht en zal op vrijdagavond 24 april op een feestelijke wijze worden onthuld. Voorafgaand aan de onthulling worden er twee presentaties gegeven over de geschiedenis van de Hubble Space Telescope, de wetenschappelijke resultaten en enkele van de legendarische foto's die met deze ruimtetelescoop zijn gemaakt. Na afloop is de sterrenwacht geopend voor een sterrenkijkavond.

Het programma begint om 20:00 uur en zal rond 23:00 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis, maar wie aanwezig wil zijn bij de onthulling van de Hubble 25th Anniversary Image dient zich, vanwege het beperkte aantal plaatsen, vooraf aan te melden via de website van de sterrenwacht: www.sterrenwacht-gv.nl

Voor het bezoeken van de sterrenkijkavond (vanaf 21:30 uur) is het niet nodig om aan te melden.

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek bevindt zich in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief