WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Meidoornhaag Hersteld
's-Graveland, , do 16 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Rondom het weiland op buitenplaats Spanderswoud te 's-Graveland, eigendom van Natuurmonumenten, werd op 13 april de 100 meter lange meidoornhaag hersteld.

persbericht

Natuurmonumenten herstelt meidoornhaag Spanderswoud

Rondom het weiland op buitenplaats Spanderswoud te ‘s-Graveland, eigendom van Natuurmonumenten, werd vandaag 100 meter meidoornhaag hersteld. De bijna 1 kilometer lange haag omheint het weiland als sinds 1890, maar raakte in verval.

Veekering

De meidoornhaag werd aangeplant door Frans Blaauw als natuurlijke omheining voor zijn gnoes die op het weiland graasden. Door de doorns is de haag ondoordringbaar voor de dieren. Tegenwoordig lopen er koeien in dit weiland, maar omdat er gaten in de haag zijn ontstaan voldeed deze niet meer als natuurlijke afzetting. Doordat Natuurmonumenten de haag heeft hersteld kan deze in de toekomst weer de functie van veekering krijgen.

Broedgelegenheid

Ook diverse diersoorten zijn blij met herstel van de haag. Zo biedt deze ideale broedgelegenheid voor de heggemus, huismus en vink. En aan de zonzijde van de meidoornhaag is het ideaal vertoeven voor de ringslang. Die ligt graag in de luwte van de haag zich op te warmen aan de zon.

Herstelplan

Het herstel van de meidoorn haag is onderdeel van het Herstelplan van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Deze buitenplaatsen zijn bijna vier eeuwen oud en om die mooi historie voor altijd veilig te stellen herstelt Natuurmonumenten bossen, lanen en parken. Het Herstelplan is een groot project waar veel geld mee gemoeid is. Het herstel van deze meidoornhaag is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief