WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Laren zet zich Schrap
Wijdemeren, za 1 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Pieter Calis van Larens Behoud reageert heftig op de toekomstvisie van Wijdemeren waarin fusie Met Hilversum en later Gooistad het wenkend perspectief zijn.

Dossier Bestuur Gooi

ingezonden brief

De Grootheidswaan van Pieter Broertjes

Pieter Izak Broertjes is burgemeester van Hilversum. De naam Isaak is een vertaling van de Hebreeuwse term Jitschak en dat betekent hij lachte of hij zal lachen. Geheel in overeenstemming daarmee zet hij zich vrolijk in voor het uitbouwen van de door hem bestuurde gemeente tot één groot Gooistad, waarin zoveel mogelijk omringende gemeenten moeten verdwijnen.


Pieter Broertjes

De gemeenteraad van Wijdemeren (waarin eerder Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s Graveland/Kortenhoef/Ankeveen zijn verdwenen) laat de laatste tijd geen gelegenheid voorbij gaan om duidelijk te maken dat ze graag en snel wil fuseren met Hilversum. Dat is alleen al esthetisch een zonderlinge voorkeur, want mooie dorpen laten annexeren door wat toch een tamelijk lelijke gemeente is, geeft geen pas.

Broertjes’ benoeming tot burgemeester in 2011 zorgde al voor verbazing. Hij was hoofdredacteur van De Volkskrant geweest, maar miste bestuurlijke ervaring. Een vaak gehoord argument voor zijn aanstelling was, dat de mediastad Hilversum een mediaman aan het roer nodig had. Alsof je de koekstad Deventer met een bakker opzadelt.

Onder leiding van Pieter Broertjes kijkt Hilversum verlekkerd naar de buren. De gemeente ziet zichzelf graag groot; toen in 1958 de 100.000ste inwoner werd ingeschreven, kregen de scholieren al beschuit met muisjes. Dat het aantal inwoners daarna sterk is teruggelopen, was niet zo vreemd. Wikipedia beschrijft de oorzaken van de terugloop (in 1999 waren er nog maar 80.000 Hilversummers over): “De belangrijkste oorzaken waren de onduidelijke gemeentelijke politiek, zoals onder meer het halverwege staken van de aanleg van een vierbaans rondweg, het wegtrekken van de industrie, grootschalige leegstand van winkels in het centrum, het kleinere aantal mensen per huishouden en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van Hilversum.”

Broertjes is vertrouwd met terugloop: als hoofdredacteur van De Volkskrant heeft hij de oplage spectaculair zien dalen. Fuseren met andere kranten, dát is hem niet gelukt. Maar als burgervader en voorzitter van het Gooi en Vecht kan hij wel wat proberen: het kapen van buurgemeenten in een soort “Dorpen Stratego” Onlangs meldde hij  verheugd te zijn dat Wijdemeren een snelle fusie met Hilversum en Weesp wil. “We hebben dit als Gooi nodig om niet in de verdrukking te raken tussen Amsterdam en andere gemeenten om ons heen", zo vertelt Broertjes.

Hier is duidelijk een man met visie aan het woord. Een akelige visie, waarin het Gooi ‘in verdrukking’ komt. Hoe dat in z’n werk gaat, laat hij wijselijk buiten beschouwing, maar het zal in zijn beleving een ramp zijn. Dat past prima in het naargeestige, bevoogdende wereldbeeld dat hij en zijn collega-PvdAer Plasterk (die ook zo graag van de Nederlandse dorpen af wil) langs klassiek socialistische lijnen hebben. Mensen en hun lokale besturen zijn onnozel en moeten door een sterke overheid beschermd worden tegen allerlei narigheid.

Dat inmiddels door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het fuseren van gemeenten geen enkel voordeel oplevert, is bijzaak. In de gedachten van Broertjes en Plasterk moét en zál er gefuseerd worden. Dat zou geen doel op zich mogen zijn, maar dat is het voor de heren wél. Ze kunnen zich domweg niet voorstellen dat kleinere gemeenschappen zichzelf (aantoonbaar!) prima kunnen redden. Dat burgers tegenwoordig uitstekend in staat zijn te bepalen wat goed voor hen is, wil er bij de twee PvdA-ers niet in.

Maar ja, als hun partij wél in staat zou zijn de maatschappelijke realiteit goed in te schatten, zouden de peilingen wel andere cijfers laten zien.

Peter Calis,
gemeenteraadslid Laren,
lijsttrekker Larens Behoud

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief