WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing - Koffieconcert
Kortenhoef, do 9 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 19 oktober houdt Prof. Dr. Eltjo Schrage de Nescio Lezing met de titel 'Romeins en Oudtestamentisch Recht' in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht

Romeins en Oudtestamentisch Recht

Op zondag 19 oktober houdt Prof. Dr. Eltjo Schrage de Nescio Lezing met de titel 'Romeins en Oudtestamentisch Recht' in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

De lezing wordt verzorgd door de OSG in samenwerking met VUconnected.

Binnen het jaarthema “Ruimte en regels” van de Nescio-lezingen in de Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef zal Prof. Dr. E.J.H. Schrage spreken over de ontwikkeling van regels bij de Romeinse rechtsgeleerden. Ook over hoe die regels in later tijden werden toegepast.

Het zogenaamde Romeins recht is direct van belang voor de nieuw- testamentische periode. Daarnaast hebben het Romeinse recht en zijn oude bronnen -en hetzelfde geldt voor regels die werden uitgevaardigd door latere kerkvorsten- een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het recht. Ook deze ontwikkelingen worden belicht. Tenslotte zal de spreker ingaan op de taak en verantwoordelijkheid vandaag de dag van hen die zich in onze samenleving met recht en regels bezig houden.

Over de spreker:

Prof. Dr. E.J.H. Schrage (1945) was hoogleraar Romeins recht aan de VU, nadien hoogleraar Privaatrecht aan de UvA en is thans honorary professor aan de Nelson Mandela Metropolitan University in Port Elizabeth en raadsheer plaatsvervanger in het Gerechtshof te Amsterdam.

Koffieconcert


Saartje Schrage

Filipa Meneses

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Saartje Schrage (blokfluit, viola da gamba), Filipa Meneses (viola da gamba) .
Zij maken deel uit van het Coprario Consort, samen met Susanne Herre, blokfluitist/gambist en sopraan Hilde Van Ruymbeke, die vandaag niet aanwezig zijn.

Voor de lezing spelen zij:

  • Thomas Morley (1557/8-1602) Il Dolorosa
  • John Jenkins (1592-1678) Pavan
  • William Whyte (1571-c1634) Fantasia
  • Tobias Hume (c1569-1645)

Na de lezing spelen zij:

  • Jacques-Martin Hotteterre "Le Romain" (1674-1763) Prelude, Oeuvre VII
  • Jacques-Martin Hotteterre Premiere Suite
  • Charles Dieupart (1670-1740) Sixieme Suitte
  • Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755) Premiere Sonate
  • Francois Couperin (1668-1733) Concert Royaux, 13. Concert, Vivement

Saartje Schrage (Blokfluit en Viola da gamba) studeerde blokfluit en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar zij in 2003 haar diploma behaalde. Masterclasses volgde zij bij o.m. Anneke Boeke, Bruce Dickey, Pedro Memelsdorff en Daniël Brüggen (Italië). Daarnaast volgde zij lessen Consortspel en Historische Uitvoeringspraktijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan de Musikhochschule Trossingen (Duitsland) studeerde zij bij Kees Boeke Renaissance muziek, bij Nicholas Milne studeert zij tegenwoordig viola da gamba. Saartje is oprichter en vaste speler van het Utrecht Baroque Ensemble en het Coprario Consort. Tevens speelt zij in diverse ad-hoc ensembles.

Filipa Meneses ( Viola da gamba)studeerde Piano aan de Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo in Oporto (Portugal) bij Madalena Soveral, en studeerde vervolgens Viola da gamba bij Xurxo Varela aan hetzelfde instituut. Zij vervolgde haar studie Viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij recent haar diploma behaalde bij Philippe Pierlot en Mieneke Van der Velden. Filipa volgde masterclasses bij Baldomero Barciela, Rainer Zipperling, Atsushi Sakaï, Emmanuel Balssa, Paolo Pandolfo, Amélie Chemin en Wieland Kuijken. Zij concerteert regelmatig met ensembles Músicos do Tejo en Flores de Música en is medeoprichter van de ensembles L’antico Affetto, Serpino Harmonioso en het Coprario Consort.

Informatie

Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Zondag 19 oktober 2014
Aanvang: 11.00 uur
Entree: € 8,00 kinderen gratis
www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief