WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Iepziekte Aangepakt
Wijdemeren, wo 13 augustus 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Wijdemeren gaat de iepziekte, een besmettelijke schimmelziekte van iepenbomen, deze zomer aanpakken.

persbericht

Gemeente Wijdemeren pakt iepziekte aan

De gemeente Wijdemeren gaat de iepziekte deze zomer aanpakken. De iepziekte is een besmettelijke schimmelziekte, die wordt verspreid door kleine zwarte iepenspintkevertjes. Inwoners die een zieke iep signaleren worden opgeroepen het KlantContactCentrum (KCC) van de gemeente te bellen via: 14 035.

Iepen die besmet zijn krijgen in de zomer ineens takken met slaphangende gele, later bruine bladeren. Zieke iepen besmetten via de wortels andere iepen in de omgeving en kunnen dus als ze te lang blijven staan, broedbomen worden. Na besmetting met de schimmel kan een volwassen iep al binnen enkele weken helemaal afsterven en zelfs opslag van ongeschild brandhout van iepen kan besmetting veroorzaken.

Zieke iep?

In Wijdemeren komen veel goudiepen voor die meestal 15 tot 20 jaar goed groeien, maar ook zeer vatbaar zijn voor de iepziekte. Inwoners die een iep in de tuin hebben staan die vermoedelijk besmet is, worden opgeroepen om het KCC van de gemeente te bellen. De bomenspecialisten van het Serviceteam komen langs om de bomen te onderzoeken. De eigenaar is altijd zelf verantwoordelijk voor het snel en goed verwijderen van de zieke en dode iepen. Als service verzorgt de gemeente wel de afvoer van de takken en het stamhout naar erkende en voor iepziekte gecertificeerde verwerkers.

Advies nieuwe iepen

De gemeente plant jaarlijks ook tientallen iepen aan en kan hierdoor inwoners goed adviseren over iepen die veel beter bestand zijn tegen iepziekte dan goudiepen en veldiepen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief